Wall Street: Dow Jones indeks nastavlja da ruši rekorde

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija blago porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dostigao novi rekordni nivo, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio veliku vijest o ulaganjima u infrastrukturu

Dow Jones ojačao je 0,08 odsto, na 20.837 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,10 odsto, na 2.369 bodova, a Nasdaq indeks 0,28 odsto, na 5.861 bod.

Postavivši rekord 12. dan zaredom Dow Jones ponovio je niz iz 1987. godine, a njegov jučerašnji uspon najviše se zahvaljuje rastu cijena akcija u energetskom sektoru za 0,9 odsto zbog rasta cijena nafte.

Optimizam ulagača podržao je i Trump koji je, osim velike vijesti o ulaganjima u infrastrukturu, najavio i istorijsko povećanje vojne potrošnje za 9 odsto, kao i to da će njegova vlada brzo preduzeti regulatorne reforme.

Trumpove najave o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima već mesecima podržavaju rast cijena akcija, ali dosad nije predstavio konkretne planove.

Zahvaljujući Trumpovoj najavi povećanja proračunskih izdataka na obranu, juče su porasle i cijene akcija kompanija iz obrambenog sektora, od Boeinga i Lockheed Martina, do General Dynamicsa.

Na evropskim berzama se juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 odsto, na 7.253 boda, a frankfurtski DAX 0,16 odsto, na 11.822 boda. Pariski CAC ostao je nepromijenjen na 4.845 bodova.