Sve veći broj korisnika blokira oglase na internetu

Startup PageFair koji kompanijama pomaže da ostvare određenu zaradu uprkos alatima za blokiranje reklama, objavio rezultate svog istraživanje o učestalosti upotrebe takvih alata

Oko 11% korisnika Interneta u cijelom svijetu, odnosno oko 600 miliona vlasnika različitih vrsta uređaja od mobilnih telefona do desktop računara pri surfovanju Internetom oslanja se na neki od alata za blokiranje reklamnog sadržaja. Riječ je o rastu korisnika toga tipa aplikacija na godišnjem novou od 30%.

Aplikacije za blokiranje reklama u zemljama u razvoju imaju dvostruku ulogu, uklanjaju suviše nametljiv reklamni sadržaj, a istovremeno korisnicima pomažu u uštedi često vrlo skupog data saobraćaja uklanjajući reklamni video sadržaj.

Aplikacije za blokiranje oglasa na klasičnim desktop računarima se najviše koriste u Evropi i SAD-u, na globalnom nivou takve aplikacije su instalirane na 236 miliona desktop računara.

Što se tiče aplikacija za blokiranje reklama na mobilnim uređajima, najviše se koriste u azijsko-pacifičkom regionu, a na globalnom nivou tokom 2016. godine nalazile su se na 380 miliona pametnih telefona i tableta, a rast na godišnjem nivou je 39%. (IT vesti)