Tviter razmatra ukidanje ‘lajkovanja’

Tehnologija

U vrijeme kada se objave na Fejsbuku uklanjaju nakon nekoliko prijava ili za najmanje kršenje pravila te društvene mreže, Tviter (Twitter) je ostao poprilično neaktivan po pitanju modernizacije sadržaja

Istina, s vremena na vrijeme pozabave se uklanjanjem objava povezanih s terorističkim ili ekstremističkim grupama, ali je na tom servisu i dalje najlakše širiti propagandu, mržnju, eksplicitne sadržaje, ili čak prijetiti nuklearnim ratom, piše portal Seebiz.

U toj kompaniji su svjesni problema i imaju namjeru da podignu kvalitet rasprave, ali planiraju to da učine na prilično neobičan način. Domislili su se, naime, kako bi se to najbolje postiglo tako što bi se ispod objava na Tviteru ukinula ikona srca (opcija sviđanja), odnosno like.

Srce (like) je na Tviteru zamijenilo ikonu zvjezdice (favorite) prije otprilike tri godine.

Iako je lajkovanje postalo popularno, prvi čovjek kompanije Džek Dorsi nije njime oduševljen.

Prema njegovom mišljenju, ikona srca podstiče ljude da objavljuju ono za šta će dobiti više lajkova, prije nego da doprinesu kvalitetu diskusije. Stoga on smatra da je najbolje da se to jednostavno ukine.

Letimičnim pogledom na prve reakcije korisnika reklo bi se da ovom idejom niko nije oduševljen, a većina ih poručuje kako bi bolje bilo da uvedu opciju uređivanja tvitova ili da se pozabave uklanjanjem govora mržnje sa svoje platforme.

Nakon svega su se oglasili i iz Tvitera i poručili kako rade na opcijama koje bi podstakle kvalitetniju raspravu, a da se među kandidatima za promjenu nalazi i like. No, kažu, proces je još u toku pa ne žele o njemu ništa da otkrivaju.