Intel odustaje od nosivih uređaja

Umjesto u nosive uređaje i fitnes narukvice, Intelov odjel New Technology Group fokusiraće se na razvoj proširene stvarnosti

Prije nekoliko godina činilo se kako je nosiva tehnologija, odnosno uređaji poput pametnih satova i fitnes narukvica sljedeća velika stvar na tehnološkom tržištu na kojem će se okretati milijarde dolara. Brojne kompanije, uključujući i one najveće poput Samsunga, Microsofta i Applea su predstavile svoje uređaje iz ove kategorije, a milione dolara je uložio i Intel.

Ova kompanija je prije više od tri godine kupila Basis Science za sto miliona dolara – ovako veliki novac su uložili na temelju samo jednog predstavljenog uređaja (Basis fitnes sata) i velike perspektive cijelog tržišta.

Ekipa iz Intela, ali i brojnih drugih kompanija, brzo je naučila kako korisnici (barem trenutno) nisu toliko zainteresovani za ovakve uređaje jer im manje-više omogućuju iste opcije kao i pametni telefoni. Pokazalo se da su pametni satovi i fitnes narukvice ponajviše zanimljivi ljubiteljima sporta kojima su važne informacije o broju otkucaja srca, potrošenih kalorija, pretrčanih kilometara i slično, dok ostali korisnici “mogu preživjeti” i bez sata čija cijena iznosi nekoliko stotina dolara.

Intel je još krajem prošle godine otpustio, odnosno premjestio u druge odjele kompanije oko 80 posto ljudi koji su radili u Basis odjelu zaduženom za razvoj nosive tehnologije – tada su iz ove kompanije demantovali informacije kako odustaju od daljnjeg razvoja nosivih uređaja, ali prema novim informacijama objavljenim na CNBC-u, prije dvije sedmice u potpunosti su ukinuli ovaj odjel.

Umjesto razvoja nosivih uređaja, odnosno pametnih satova i fitnes narukvica, Intelov odjel New Technology Group fokusiraće se na razvoj proširene stvarnosti. Kao što je poznato, proširena stvarnost, kao i virtuelna stvarnost već su neko vrijeme u fokusu velikih tehnoloških kompanija te će, nakon Applea, Facebooka, Googlea, Microsofta i drugih i Intel velike resurse uložiti u ovu tehnologiju.