Evropska unija uskoro dobija jedinstveno digitalno tržište

Evropljani će uskoro moći koristiti internet sadržaje na koje su pretplaćeni kod kuće i kada putuju širom EU

Nizom dogovora o modernizaciji propisa Evropske unije o autorskim pravima pregovarači evropskih institucija postigli su dogovor, koji bi državljanima zemalja članica EU trebalo da omogući korišćenje svoje pretplatu na filmove, sportska događanja, e-knjige, video igre ili muzičke usluge, tokom putovanja unutar EU.

Dogovor će donijeti Evropljanima konkretne koristi. Ljudi koji su se pretplatili na svoje omiljene serije, muziku i sportska događanja kod kuće, moći će u njima uživati i tokom putovanja Evropom.

Riječ je o novom važnom koraku prema ukidanju prepreka na jedinstvenom digitalnom tržištu – izjavio je potpredsjednik Komisije Andrus Ansip, zadužen za jedinstveno digitalno tržište.

– Digitalne tehnologije otvaraju nove mogućnosti mobilne upotrebe kulturnih sadržaja, a građani ih rado koriste. Dogovorom se građanima otvaraju nove mogućnosti, a istovremeno se štite stvaraoci i producenti kulturnih ili sportskih sadržaja – rekao je Tibor Navracsics, komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Buduća uredba omogućiće korisnicima da uslugama internet sadržaja tokom putovanja u EU pristupaju na isti način kao kod kuće. (Seebiz)