Developeri putem App Storea zaradili 70 milijardi dolara

Appleovim predstavljanjem iPhonea započela je revolucija na tržištu pametnih telefona, a s drugom generacijom ovog telefona ova kompanija je započela još jednu revoluciju te je 2008. godine predstavljen App Store

Appleova trgovina aplikacija na jednom mjestu je jednostavno povezala programere i korisnike te vjerovatno niti najveći optimisti u ovoj kompaniji nisu vjerovali da će tokom godina App Store ostvariti ovako veliki uspjeh.

Putem App Storea korisnici mogu jednostavno i brzo pronaći sve aplikacije za iPhone te nema potrebe za surfanjem internetom, pretraživanjem i kupovinom aplikacija s brojnih sumnjivih trgovina na kojima uvijek prijeti rizik od malwarea i virusa. Appleov primjer su slijedile i druge kompanije pa tako imamo online trgovine aplikacija i za Android, Windows, itd.

Iz Applea su objavili kako je od osnivanja App Storea do danas developerima isplaćeno čak 70 milijardi dolara, što samo za sebe govori koliko je velika ova industrija postala, a ova online trgovina je donijela solidnu zaradu i Appleovcima – oko 30 milijardi dolara.

Što se statistike vezane za App Store tiče, u posljednjih godinu dana broj downloada aplikacija porastao je za čak 70 posto (među onim, na krilima igara poput Pokemona i Super Maria), a najpopularnije kategorije su vezane za gaming i zabavu, dok je kategorija koja je zabilježila najveći rast tokom posljednjih dvanaest mjeseci foto i video uz rast od skoro 90 posto.

Jedan od Appleovih šefova u odjelu marketinga Philip Schiller rekao je kako su ovo nevjerovatne brojke te ne može dočekati sljedeću sedmicu i početak konferencije namijenjene programerima na kojoj će vidjeti na kakvim su sve novitetima radili developeri.