Počinje sezona: Brojnim letovima stižu turisti iz arapskih zemalja

Ove sedmice u Sarajevo će pristići veliki broj turista, posebno iz arapskih zemalja, a od danas se može smatrati i zvaničnim početkom turističke sezone

Već 19. juna, kako je najavljeno, turska aviokompanija AtlasGlobal počeće letove na relaciji Istanbul – Sarajevo. Ovaj mladi avioprevoznik iza kojeg stoji snažna turistička agencija sa hotelima u Bodrumu, Anataliji i Kipru, dovodiće turiste u BiH, ali i praviti jak promet u suprotnom smjeru, budući da će njeni aranžmani koji uključuju letove i smještaj u vlastitim hotelima, a koji se prodaju u turističkima agencijama u BiH uz popust od 30 posto, sigurno biti atraktivni za bh. građane.

Sezonske letove je najavila podružnica egipatskog avioprevoznika iz Saudijske Arabije Nesma Airlines koja će sa 24. junom početi dovoditi goste iz ove zemlje. Ovi letovi se sprovode u partnerstvu sa investicionim društvom Al Shiddi Group, koje je investiralo u hotel Bristol, Sarajevo City Center i rezidencijalno naselje Poljine Hills u Sarajevu.

Turističke posjete treba očekivati i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta, dok bi trenutna kriza sa Katrom mogla imati uticaja na planirane dolaske gostiju iz ove zemlje.

Flydubai udvostručava svoje polaske na letovima iz Dubaija za Sarajevo od 23. juna, dok će Air Arabia jednom dnevno letjeti od Sharjaha do Sarajeva sa početkom od 22. juna.

Sarajevski aerodrom očekuje velika gužva, posebno tokom jula i avgusta kada najveći dio turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katra, Kuvajta i Saudijske Arabije posjećuje Bosnu i Hercegovinu. Predviđa se da će aerodrom zabilježiti 120.000 putnika u julu, 125.000 putnika u avgustu i 100.000 putnika u septembru.

Inače, aerodrom Sarajevo je zabilježio u maju 84.137 putnika, dok ih je u aprilu bilo 79.796.