Naučnici otkrili “skriveni” kontinent – Zelandiju

Tim naučnika otkrio je “skriveni kontinent” Zelandiju u Pacifiku, koji je “zakačen” za Novi Zeland i čija je površina najvećim dijelom ispod površine vode

Novi Zeland i Nova Kaledonija su dio velikog kontinenta površine 4,9 miliona kvadratnih kilometara, koji je potpuno odvojen od Australije, navedeno je u istraživanju koje je objavilo Geološko društvo Amerike. Ta oblast, čijih se 94 odsto površine nalazi ispod vode, otkrivena je pomoću satelitskih podataka i tehnologije mape gravitacije.

– Naučni značaj klasifikovanja Zelandije kao kontinenta je više od pukog dodavanja imena na listu. To što jedan kontinent može da bude potopljen, a da i dalje nije fragmentisan ukazuje na interesantnu geodinamiku i daje novi uvid u istraživanje spajanja i razdvajanja kontinentalnih ploča.

Tim naučnika smatra da bi Zelandiju sada trebalo posmatrati kao odvojeni kontinent, odnosno da bi trebalo odbaciti raniju teoriju po kojoj ta oblast predstavlja skup kontinentalnih ostrva i fragmenata.

– Bazirano na nizu geoloških i geofizičkih dokaza, posebno onih koji su prikupljeni u posljednje dvije decenije, mi smatramo da Zelandija nije skup djelimično potopljenih kontinentalnih fragemanta, već koherentan kontinent površine 4,9 miliona kvadratnih kilometara. Kako geolozi računaju Evropu i Aziju kao jednu kontinentalnu cjelinu, Evroaziju, Zelandija predstavlja sedmo ime na listi.

Zelandija je veličine Indije, “debljine” od deset do 30 kilometara i odvojila se od Antarktika prije 100 miliona godina, a zatim od Australije prije 80 miliona godina. Istraživači navode da nije u pitanju “otkriće” već novo “poimanje”. Zelandija pokazuje da velike i očigledne stvari u prirodnim naukama lako mogu da se preskoče – navode naučnici. (Agencije)