Podravka u Tanzaniji otvorila tvornicu vrijednu 4 miliona eura

Investicija u novu tvornicu Podravke u Bagamoyu ukupne površine 17.000 m2, vrijedna je 4 miliona eura, a tvornica je izgrađena i opremljena u roku od godinu i po dana

Jedna od vodećih prehrambenih kompanija u Hrvatskoj, kao i u jugoistočnoj, srednjoj i istočnoj Evropi, Podravka, sa sjedištem u Koprivnici, otvorila je tvornicu u Tanzaniji, prvu tvornicu na velikom tržištu Afrike. Investicija u novu tvornicu Podravke u Bagamoyu ukupne površine 17.000 m2, vrijedna je 4 miliona eura, a  tvornica je izgrađena i opremljena u roku od godinu i po dana. U tvornici će raditi 20 radnika, a otvaranjem tvornice posredno je stvoreno još 200 radnih mjesta.

Ispitivanja potencijala tržišta u Africi, Podravka je započela 2014. godine kroz analizu tržišta, strukture trgovine, prisutnost konkurencije u različitim područjima Afrike gdje je zabilježen ekonomski rast i rast standarda. Uz tradicionalnu trgovinu, u Africi se razvija i moderna prodaja pa se otvaraju mnogi veliki trgovački lanci.  Upravo se Tanzanija nametnula kao najpogodnija za pokretanje poslovanja na ovom tržištu,  radi svoje pozicije, infrastrukture, rasta ekonomije i članstva u trgovačkim asocijacijama.

Analizirajući navike potrošača, prihvaćanje trendova i tradiciju pripreme hrane, kao i zakonsku regulativu odabran je potencijalni asortiman koji je prošao sva testiranja i degustacije u Tanzaniji te proceduru registracije.

Nastala 1934. godine, na temeljima nekadašnje fabrike za preradu voća, braće Wolf, Podravka je danas poznata po brendu Vegeta, univerzalni dodatak jelima koji se decenijama izvozi u više od 40 zemalja svijeta. Poznata je i po brendovima: Lino, Eva, Fant, Podravka supe, Kviki, Dolcela.