Izrelci grade zid razdvajanja

Svijet

Izraelska kompanija „Elta Sjeverna Amerika“, jedna je od osam kompanija izabranih da izgrade prototip za pogranični zid između SAD i Meksika

Ta kompanija, čije je američko sjedište u državi Merilend, je u vlasništvu Izraelskih aviosvemirskih industrija, navode izraelski mediji i dodaju da se oko 200 firmi nadmetalo na tenderu kojim se daje 300.000 do 500.000 dolara za model, dok će konačni projekat, kako se procenjuje, stajati 25 milijardi dolara.

Četiri kompanije biće zadužene za betonski dio zida, a četiri, uključujući „Eltu“, za takozvani pametan.

Ukupna dužina zida biće više od 3.000 kilometara.

Predsjednik SAD Donald Tramp već dugo hvali izraelski program izgradnje zidova i čini se da to mišljenje deli i Department za unutrašnju bezbjednost, navodi Njuzvik. Pogranični zid je bio u fokusu Trampove predsjedničke kampanje.

On se posebno divio zidu koji je Izrael podigao na svojoj južnoj granici u cilju da zaustavi afričke migrante koji su nelegalno ulazili u zemlju.

„Ako mislite da zidovi ne funkcionišu, sve što bi trebalo da uradite jeste da pitate Izrael“, rekao je Tramp u novembru 2016. godine.

„Elta“ proizvodi radarske sisteme i komponente za američku vojsku, navodi Jevrejska telegrafska agencija.

Takođe obezbjeđuje radarske komponente za izraelsku vojsku koje ta zemlja kupuje koristeći vojnu pomoć SAD, a koju mora da potroši u SAD.

U izraelskom sjedištu „Elta“ proizvodi radarske sisteme za rakete tipa „erou“, protivraketni sistem „gvozdena kupola“, špijunske i borbene avione, javlja izraelski novinski sajt Ynet.

Očekuje se da će izgradnja prototipa početi na jesen.

Izrael je uz barijeru prema Zapadnoj obali izgradio i sistem prepreka duž granice s pojasom Gaze i egipatskim Sinajskim poluostrvom.

U avgustu je ta zemlja najavila podizanje barijere duž granice s Gazom koja će biti i nad i pod zemljom u cilju da se suprotstavi prijetnji tunela koje kopa Hamas radi napada na Izraelce.