Tržište pametnih telefona 2019. čeka pad

Prema istraživanju Digitimes Researcha, 2019. godina će za tržište pametnih telefona biti godina tranzicije, odnosno postupnog prelaza s aktualne 4G tehnologije na novu 5G tehnologiju

Taj proces trebao bi negativno djelovati na prodaju na samom tržištu, tokom 2019. godine trebalo bi biti prodano manje od 1,5 milijardi pametnih telefona u cijelom svijetu.

Potražnja za novim 5G uređajima tokom 2020. godine trebala ponovno povećati zahvaljujući operaterima koji će postupno uvoditi svoje 5G mreže te bi prodaju trebala narasti na preko 1,5 milijardi primjeraka. Do 2023. godine prodaja bi u cijelom svijetu trebala narasti na brojku od 1,7 milijardi primjeraka.

Tokom 2019. godine Samsung, Apple, Huawei te Xiaomi i dalje će ostati vodeća četvorka na tržištu što se tiče samih proizvođača pametnih telefona.

Svaka od navedenih kompanija isporučiće više od 100 miliona pametnih telefona tokom 2019. godine, ali isto neće uspjeti kompanije Oppo (manje od 90 miliona primjeraka) i Vivo (manje od 70 miliona primjeraka). Još valja izdvojiti i kompaniju HMD Global (Nokia) koja bi trebala zamijeniti kinesku kompaniju Meizu na 11. mjestu među proizvođačima.