Početne plate u Njemačkoj su najveće u ovim industrijama

Diploma fakulteta u Njemačkoj ne znači uvijek i dobru platu, ali visokoškolci koji pronađu posao u jednoj od ovih industrija, imaće više novca od njihovih studentskih drugova

1. Naftna i hemijska industrija
Vrhunac karijere u Njemačkoj predstavlja posao u naftnoj i hemijskoj industriji. Početna godišnja plata inženjera energetike iznosi 52.054 eura, što je u prosjeku 2.000 eura više u odnosu na drugoplasirane.

2. Automobilska industrija
Automobili “Made in Germany” su vrhunskog kvaliteta, pa su i plate u skladu sa tim. Rad mašinskog inženjera u njemačkoj automobilskoj industriji u početku vrijedi 50.216 eura godišnje.

3. Banke
Niske kamatne stope su noćna mora za štediše, ali za čuvare bogatstva izgleda da nema zime. Akademci zaposleni u ovoj oblasti mogu da računaju sa početnih 49.960 eura godišnje plate.

4. Farmaceutska industrija
Početna plata od 48.977 eura je stručnjacima u farmaceutskoj industriji obezbijedila četvrto mjesto na rang listi najbolje plaćenih poslova u Njemačkoj.

5. Avio-industrija
Njihove plate u skladu sa njihovim radnim prostorom, dostižu najviše nivoe. Diploma u ovoj branši donosi godišnje 48.274 eura početne plate, u prosjeku.

6. Metalurgija
Industrija prerade metala svoje početnike sa visokom stručnom spremom plaća 48.267 eura na godinu.

7. Industrija precizne mehanike
Sklonost ka detaljima u Njemačkoj je veoma isplatna. Početna plata za elektro inženjera, inženjera precizne mehanike iznosi 48.051 euro godišnje.

8. Industrija poljoprivrednih mašina
Generalno, u Njemačkoj postoji velika tražnja za mašinskim inženjerima. Diplomci koji dobiju posao u industriji poljoprivrednih mašina mogu za početak računati sa 46.876 eura na godinu.

9. Revizija, finansijski konsalting, advokati
Stručnjaci u poslovima pružanja finansijskih i pravnih usluga imaju početnu godišnju platu 46.135 eura u prosjeku.

10. Sektor osiguranja
Njihovim kolegama sa fakulteta, zaposlenim u osiguravajućim kućama početna plata iznosi, u prosjeku 46.071 euro. (Agencije)