Evropske berze stabilne nakon jučerašnjeg skoka

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene akcija su stabilne, nakon snažnog skoka dan prije, a tržišta podržavaju dobri poslovni rezultati kompanija

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati gotovo nepromjenjen, nakon što je juče skočio 1,5 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,10 dosto, na 7.390 bodova, a za toliko je ojačao i pariski CAC, dostigavši 4.965 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,05 odsto, na 12.064 boda.

Juče su ti indeksi snažno porasli jer je američki predsjednik Donald Trump u Kongresu ponovio da će uvesti velike poreske olakšice srednjoj klasi, smanjiti poreze kompanijama i uložiti u infrastrukturu 1.000 milijardi dolara. Ta su Trumpova obećanja i prije podržavala nadu u ubrzanje rasta američke ekonomije, a time i rast cijena akcija.

Analitičari kažu da je značajnije što je Trumpov govor bio odmjeren, a ne tako oštar kao prije, što bi moglo pozitivno uticati na proces provođenja tih obećanja u zakonske prijedloge u Kongresu, koji inače nije sklon povećanju proračunskog deficita.

Jutros tržišta podržavaju dobri poslovni rezultati evropskih kompanija. Najviše je, gotovo 10 odsto, skočila cijena akcije Subsea 7, jer je ta norveška uslužna naftna kompanija u proteklom tromjesečju ostvarila veću dobit nego što se očekivala i najavila povećanje dividende.