Teška godina za Nasdaq

Berza

Ove nedjelje zabilježena je inflacija njemačkih proizvođača (njemački PPI) za decembar, koja je dostigla novi rekord od 24,2 posto, znatno iznad tržišnih očekivanja (19,4 posto).

Rastu su najviše doprinijeli troškovi energije. Bez energije, inflacija njemačkih proizvođača u decembru je iznosila 10,4 posto. Istovremeno, prinosi na američke 10-godišnje obveznice ove nedjelje su dostigli dvogodišnji rekord. Inflacija u decembru (CPI) u EU je dosegla 5,3 posto. Povećani troškovi i očekivanja ublažavanja monetarne politike, međutim, doveli su do korekcije na globalnim berzama ove nedjelje.

Među glavnim američkim indeksima, očekuje se da će ove godine pod najvećim pritiskom biti indeks NASDAQ koji je izgubio 9,1 posto u eurima, dok su američki S&P500 i Dow Jones indeksi izgubili 5,5 odnosno 4 posto. Poređenja radi, ove je godine njemački DAX indeks dobio 0,5 posto.

Iako možemo i dalje očekivati visok rast prihoda od vodećih tehnoloških kompanija u području računarstva u oblaku, ovaj će sektor biti znatno diskontiraniji od “tradicionalnih” ili više obrambenih sektora zbog rastućih kamatnih stopa. Zbog rasta kamatnih stopa, krajnje je vrijeme za optimizaciju portfelja s većim udjelima “tradicionalnijih” sektora. U tradicionalnim sektorima govorimo o djelatnostima koje su okosnica svakodnevnog života i bez kojih se ne može.

Prošle nedjelje započela je sezona dijeljenja dobiti za četvrti kvartal prošle godine. Dok su neke velike američke banke (JPMorgan, Goldman Sachs) bile malo razočarane višim troškovima i lošijom kreditnom aktivnošću od očekivane, njemačka kompanija za poslovni softver SAP saopštila je da je njen prihod od računarstva u oblaku u četvrtom tromjesečju porastao za 28 posto. Investitori su ove nedjelje bili oduševljeni najavom rasta prodaje Procter & Gamblea od 6% i prognozama poboljšanog rasta prodaje za ovu godinu. To je posljedično ojačalo cijeli sektor robe široke potrošnje na burzi, jer je kompanijama u ovom sektoru lakše prenijeti rast troškova na kupca zbog prirode proizvoda.

Rast cijena nafte nastavljen je i ovaj tjedan. U trenutku pisanja ovog članka, nafta WTI ove je godine porasla 15 posto, a Brent 13 posto. Iako bi cijene nafte u kratkom roku mogle blago pasti, mnogi učesnici na tržištu očekuju dalji rast u srednjem roku zbog očekivanog rasta potražnje nakon mikrona, koji je veći od očekivanog rasta ponude.

Među ostalim, na ta očekivanja utiču i dosadašnje višegodišnje niže cijene crnog zlata koje su bile manje podsticajne za ulaganja u industriju, što znači da se možemo suočiti s ciklusom skuplje cijene nafte. Iako su cijene nafte nastavile rasti ove nedjelje, Kina je snizila ključnu kamatnu stopu po prvi put u gotovo dvije godine jer podaci ukazuju na usporavanje ekonomskog rasta. Kao rezultat toga, rudarske kompanije povezane s kineskim tržištem ostvarile su dobit ove nedjelje. Kako bi pomogla tržištu nekretnina, Kineska centralna banka takođe je snizila ključnu stopu na hipoteku nakon gotovo dvije godine, čime je pogodovala kineskim investitorima.

Pred nama je super tjedan poslovnih izvještaja velikih kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine, kako su izvijestili Apple, Microsoft, Tesla, Visa, Samsung, Johnson & Johnson, MasterCard, Chevron, Intel, Verizon, AT&T, McDonald’s, Texas Instruments, SAP, NextEra Energy, 3M, Lockheed Martin, Lam Research, Caterpillar… Uz sav ovaj nalet rezultata, posebna pažnja investitora biće posvećena konferenciji Odbora za otvoreno tržište američke centralne banke (FOMC).

Autor: Marko Majić

Izvor: SEEbiz