Azijske berze veće, dolar u blagom padu

Berza

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene akcija porasle jer su ulagači optimistični u vezi svjetske ekonomije, dok je dolar blago oslabio zbog niskih prinosa na američke obveznice

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 6,00 sati bio u plusu 0,15 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,3 i 0,7 odsto. U Australiji su stagnirale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 6,00 sati bio na dobitku 0,2 odsto.

Jutros se trguje mirno jer se na nekim tržištima zbog praznika ne radi.

Solidan rast globalne ekonomije podstiče optimizam ulagača u vezi akcija, iako je na nekim tržištima, uključujući Wall Street, rast cijena posljednjih nedjelja usporio nakon snažnog skoka početkom godine.

Tržišta akcija podržana su, takođe, i labavom monetarnom politikom u razvijenim zemljama, pri čemu evropska i japanska centralna banka i dalje ubrizgavaju na tržišta svježi jeftin novac.

Iako američka centralna banka lagano zateže monetarnu politiku, ulagači vjeruju da će tempo povećanja kamata u SAD-u biti znatno sporiji nego što su čelnici Feda planirali jer je rast inflacije i ekonomije usporen.

Pozitvno na tržišta jutros utiče rast cijena nafte, nakon što su prošle nedjelje pale gotovo 4 odsto jer se ulagači plaše da OPEC-ovo smanjenje proizvodnje neće znatnije ublažiti jaz između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

Nakon što je prošle nedjelje zaronila na najniži nivo u 10 mjeseci, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,5 odsto, na 43,22 dolara.

I na londonskom je tržištu barel poskupio 0,5 odsto, na 45,78 dolara, odmakavši se od najnižih nivoa u sedam mjeseci.

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio jer splašnjavaju očekivanja da će Fed još jednom do kraja godine povećati kamatne stope, pa su prinosi u silaznoj putanji. Prinosi na 10-godišnje američke obveznice kreću se jutros oko 2,14 odsto, nedaleko najnižeg nivoa u sedam mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, nije se jutros osjetnije promijenio, nakon što je u petak pao 0,4 odsto. Pritom se cijena evropske valute kreće oko 1,1198 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1195 dolara. U odnosu na japansku valutu, kurs dolara jutros je blago porastao na 111,30 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 111,25 jena.