Snap u IPO-u procjenjen na 24 milijarde dolara

Snap, vlasnik popularne aplikacije za razmjenjivanje poruka Snapchat, odredio je u inicijalnoj javnoj ponudi vrijednost svoje akcije na 17 dolara, čime je ukupna vrijednost firme procjenjena na 24 milijarde dolara

Snap je u svojoj inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) u prikupio 3,4 milijarde dolara, što je iznad njegovih očekivanja. Tokom IPO-a potražnja za akcijama je bila više nego deseterostruko veća od ponude, što pokazuje zanimanje za akcijama koje bi moglo rezultirati skokom u prvom danu trgovanja.

Akcije, koje su više nego deseterostruko prebukirane biće uvrštene na berzu u New Yorku.

Nakon inicijalne ponude od 17 dolara po akciji, vlasnik popularne aplikacije ima tržišnu vrijednost od otprilike 24 milijarde dolara, više nego dvostruko od konkurentskog Twittera, a ujedno i najveću valuaciju u povesti IPO-a američkih tehnoloških kompanija, nakon Facebooka prije pet godina.

Time će osnivači kompanije Evan Spiegel i Bobby Murphy postati multimilijarderi.

Prodaja akcija bilo je prvo ispitivanje zanimanja ulagača za aplikaciju koju preferiraju tinejdžeri i ljudi mlađi od 30 godina, ali koja još nije uspjela unovčiti svoju popularnost.

Početkom februara Snap je, prilikom službenog izvještaja regulatorima o svojim planovima, objavio kako je kompanija prošle godine imala prihode od 404 miliona dolara, ali je zabilježila i gubitak od 515 miliona dolara.

Snapchat, koji je posebno popularan među tinejdžerima, omogućava korisnicima slanje slika i poruka koje potom nestaju.