Predsjednik Kine najavio osnivanje berze u Pekingu

Berza

Predsjednik Kine Si Ðinping najavio je osnivanje berze u kineskoj prestonici, Pekingu, koja će služiti malim i srednjim preduzećima (MSP).

To će biti treća berza u ovoj zemlji, pored dvije postojeće u kontinentalnoj Kini od kojih se jedna nalazi u glavnom fnansijskom centru, Šangaju, a druga u Šenženu, gradu na jugu države, na granici sa Hong Kongom.

U video obraćanju na otvaranju kineskog Međunarodnog sajma za trgovinu uslugama (CIFTIS), Si je rekao da će Kina nastaviti da podržava razvoj MSP zasnovan na inovacijama, prenosi Rojters.

To će, dodao je on, biti učinjeno “dubljom reformom Nove treće platforme i uspostavljanjem Pekinške berze kao primarne platforme za opsluživanje inovativno orijentisanih malih i srednjih preduzeća”.

Kineski regulator za papire od vrijednosti saopštio je da će osnivanje berze u Pekingu pomoći da se prodube strukturne reforme na strani finansijske ponude i da se unapredi sistem tržišta kapitala.

“Mala i srednja preduzeća mogu da rade odlične stvari”, ocijenila je Komisija za papire od vrijednosti (CSRC).

Si je u govoru povodom otvaranja sajma CIFTIS u Pekingu, takođe poručio da će Kina “stvoriti više mogućnosti za saradnju povećanjem podrške rastu sektora usluga u zemljama uključenim u inicijativu ‘Pojas i put’”.