Cijene nafte pale, treći dan uzastopno

Cijene nafte na međunarodnim tržištima su juče pale, treći dan uzastopno i na putu su da zabilježe najniži nivo od početka februara nakon što je objavljeno da su američke zalihe porasle na istorijski najviši nivo

Cijena “brent” nafte, koja je međunarodni reper, pala je 1,83%, na 55,33 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta pojeftinila 1,84 odsto i na 52,84 dolara.

Američka Uprava za energetiku (EIA) je saopštila da su zalihe sirove nafte u prošloj nedjelji porasle za 1,5 miliona barela, na 520,2 miliona barela, najviši nivo otkako je 1982. godine počelo objavljivanje nedjeljnih izvještaja. Od početka 2017. zalihe su uvećane za više od 41 milion barela.

Prema istraživanju Blumberga, Saudijska Arabija je u februaru smanjila proizvodnju za 70.000 barela dnevno, na 9,78 miliona barela, u odnosu na januarsku proizvodnju od 10,06 miliona barela.

Ali pojačana proizvodnja sirove nafte u SAD ublažila je efekat Sporazuma zemalja članica OPEC-a i 11 drugih zemalja izvan kartela, uključujući Rusiju. Ova dva faktora su držale cijene nafte u uskom opsegu tokom februara, smatraju analitičari.

Trgovanje fjučersima kretalo se u februaru u rasponu izmedu 51,22 i 54,94 dolara po barelu, što je najuži raspon od avgusta 2003. Ukupan obim trgovanja bio je oko 4,0 posto ispod 100-dnevnog prosjeka.

Analitičari očekuju da će se zatišje na tržištu nafte nastaviti nekoliko nedjelja, a pokretač cijena vjerovatno će biti sastanak OPEC-a u maju, kada bi se trebalo razmatrati smanjenje proizvodnje i nakon prvobitno dogovorenog perioda od šest mjeseci.

Članice OPEC-a i 11 drugih proizvođača izvan kartela, uključujući i Rusiju pristali su da u prvoj polovini 2017. smanje proizvodnju za skoro 1,8 miliona barela dnevno. Ukoliko dogovor bude implementiran u cjelini, globalna dnevna ponuda bi bila manja 2 odsto, što bi izbalansiralo ponudu i tražnju na tržištima, i eventualno uslovilo deficit do kraja godine.

Cijene nafte su dodatno pritisnute rastom vrijednosti dolara, koji naftu kao i svu drugu robu koja se obračunava u američkoj valuti čini skupljom za imaoce drugih valuta, i smanjuje tražnju. Dolar je ojačao u korpi šest vodećih valuta u svijetu, četvrti dan zaredom, podstaknut obnovljenim spekulacijama da bi američka centralna banka mogla povećati kamatne stope već na narednom sastanku polovinom marta.