Luksuzne nekretnine najzaslužnije za oporavak tržišta u Italiji

Za oporavak italijanskog tržišta nekretnina najzaslužniji je sektor koji je najmanje osjetio krizu, a to su luksuzne nekretnine

Prema podacima agencije za promet nekretnina Gate-away, potražnja za nekretninama vrijednim milion eura i više porasla je 67 odsto od početka godine. Upravo je to sektor gdje je inostrana tražnja dala odlučujući doprinos u godinama globalne finansijske krize.

Najveće interesovanje za italijanske luksuzne nekretnine, kojima cijena prelazi milion evra, u prvih 10 mjeseci pokazali su Nijemci. Od ukupne tražnje, 14 odsto je došlo iz Njemačke, zatim slijede Amerikanci (13,1%), investitori iz Švajcarske su činili 10 odsto tražnje, iz Velike Britanije (9,1%) a iz Francuske (7,4%). Za luksuzne nekretnine povećano interesovanje iskazali su i investitori iz Belgije, Holandije, Južnoafričke Republike, Švedske i Kanade.

– Najnoviji izvještaj potvrđuje naše prognoze o sektoru luksuznih nekretnina od prije pola godine. Rast zahtjeva od 67 odsto za skupom imovinom je veoma pozitivan podatak, a još pozitivniji za one koji žele kuću prodati strancima – rekao je Simone Rossi direktor Agencije.

Prema “Gate-away”, najpoželjniji regioni za strane investitore tokom ove godine bile su Toskana, zatim Lombardija, Ligurija, Pulja i Sardinija.

Generalno, postoji sklonost ka priobalnim područjima ili uz jezero, pri čemu je pogled na jezero Komo neprestano u fokusu investitora.