Hrvatska se učvrstila kao druga najveća bh. izvozna destinacija

Hrvatska se učvrstila na drugom mjestu najvećih izvoznih destinacija za bh. robe, nakon što je prije nekoliko godina bila istisnuta na treće mjesto

Sa izvozom od 185,1 mil. KM mil. u prva dva mjeseca Hrvatska je zemlja u koju je BiH plasirala najviše robe poslije Njemačke koja je sa 246,8 mil. KM ubjedljivo na prvom mjestu.

Italija, koja se nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju bila probila na drugo mjesto, sada je ponovo treća najveća bh. izvozna destinacija. U ovu zemlju bh. kompanije plasirale su u prva dva mjeseca ove godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, robu u vrijednosti 175,3 mil. KM.

U uvozu Njemačka i Italija i dalje dominiraju sa plasmanima u BiH u prva dva mjeseca ove godine vrijednim 279,2 mil. KM, odnosno 254,7 mil. KM. Nema promjene ni u daljem poretku: Srbija je na trećem mjestu sa 241,7 mil. KM, a Hrvatska na četvrtom sa 228,3 mil. KM.

Za očekivati je da će Hrvatska u robnoj razmjeni s BiH poboljšati položaj, a možda i vratiti nekadašnje pozicije nakon što je, uz snažniji ekonomski oporavak ove zemlje, počela i primjena adaptiranog SSP-a. Rezultati su već vidljivi – dok je bh. izvoz u Hrvatsku u prva dva mjeseca povećan za „samo“ 13,2 posto, bh. uvoz iz ove zemlje u istom periodu skočio je za 44,6 posto.

Inače, godina je za bh. robnu razmjenu krenula žestokim tempom. U prva dva mjeseca 2017. godine izvoz je iznosio 1,54 mlrd KM, što je za 14,2 % više nego u istom periodu 2016. godine, dok je uvoz iznosio 2,4 mlrd KM, što je povećanje za 11,5 %. Pokrivenost uvoza izvozom je 64,1 %, a vanjskotrgovinski robni deficit iznosio je 864 miliona KM. (Indikator.ba)