Rekordna prodaja ”nosivih” digitalnih uređaja

Prema podacima Međunarodne korporacije za podatke (IDC) globalno tržište “nosivih” kompjuterskih uređaja kao što su narukvice za fitnes, pametni satovi i slušalice ubrzano raste

Isporuke takvih uređaja dostigle su novi kvartalni rekord od 33,9 miliona u posljednja tri mjeseca prošle godine, dok je na nivou čitave godine, njihova isporuka skočila za 25 odsto na 102,4 miliona jedinica, saopštio je IDC.

Pomenuto tržište ubrzano raste, jer se konstantno razvijaju uređaji koji mjere pređene kilometre, zdravstveno stanje nosioca uređaja, pa čak nude i telekomunikacione usluge.

U izvještaju se navodi da zdravlje i fitnes ostaju u ključnom fokusu, ali jednom kada se ovi uređaji povežu na mrežu mobilne telefonije, očekujte da će jedinstvene aplikacije i komunikacione mogućnosti postati dostupne.

Kalifornijska kompanija Fitbit nastavila je da dominira ovim tržištem, zadržavajući tržišni udio od 19,2 odsto u posljednjem kvartalu 2016. godine, dok je kineski Xiaomi gotovo duplirao udio na 15,2 odsto.

Američki tehnološki gigant Apple je na trećem mjestu sa svojim pametnim satom, zahvaljujući kom je u tom kvartalu imao tržišni udio od 13,6 odsto.