Šta se to dešava sa američkim dolarom?

Predsjednica vijeća guvernera američkih Federalnih rezervi, Janet Yellen nedavno je izjavila da bi na idućem sastanku vijeća bilo prikladno donijeti odluku o novom podizanju kamatnih stopa u SAD-u

U pravilu, kad god raste vjerovatnoća podizanja kamatnih stopa – valuta jača, jer investitori preferiraju kapital da drže u valutama koje nose viši prinos. Ovog puta se dogodilo nešto neuobičajeno. Odmah nakon govora, došlo je do naglog slabljena dolara od gotovo jedan posto u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svijetu.

Jedan od razloga ovom neuobičajenom kretanju kursa vjerovatno je investiranje po principu “kupuj na glasine, prodaj na vijesti”. Naime, u posljednjih mjesec dana, dolar je u odnosu na euro i britansku funtu očajao 3% te u odnosu na švajcarski franak 2%, a jedan od razloga je bio očekivanje rasta kamatnih stopa. Sada kada je centralna banka potvrdila da je vjerovatnoća podizanja velika, dio investitora odlučio je kapitalizovati dobit i prodati dolar. Pri tome mu ruše vrijednost u odnosu na ostale valute.

Još jedan potencijalni razlog je razmišljanje na način ako je američka centralna banka spremna na brži tempo podizanja kamatnih stopa, to znači da se situacija u globalnoj ekonomiji značajno popravila. U takvoj situaciji za očekivati je da će uskoro i ostale važne centralna banke kao što su evropska, britanska, japanska i švajcarska, takođe početi da podižu kamatne stope. S obzirom da su po mnogim modelima sve navedene valute podcijenjene u odnosu na dolar, postoji vjerovatnoća da će na samu najavu početka zatezanja monetarne politike, početi naglo da jačaju. Dio investitora se možda već sada priprema na takav scenario.

Pozitivne vijesti, kada je u pitanju američka ekonomija i centralna banka, više nisu nikakva novost i već su uračunate u trenutni kurs dolara. Upravo zbog očekivanja podizanja kamatnih stopa, dolar je u zadnjih nekoliko godina ojačao preko 20%. Ono što nije uračunato u trenutne kurseve glavih valuta je najava početka podizanja kamatnih stopa ostalih važnih centralnih banaka. Budući da stopa inflacije stabilno raste, vrlo je vjerovatno da će do takvih najava doći tokom ove godine.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će na temelju samih najava završetka programa ubrizgavanja novca u finansijske sisteme i početka normaliziranja monetarnih politike doći do naglog jačanja eura, funte, jena i švajcarskog franka u odnosu na američkih dolar. Neuobičajeno kretanje kursa dolara u petak možda je prvi znak da dolazi do promjene trenda jačanja američke valute.