Nobelovu nagradu za 116 godina dobilo 48 žena

Jednu od najprestižnijih nagrada na svijetu, Nobelovu, u posljednjih 116 godina dobilo je 48 žena

Nagrada koja se dodjeljuje iz fonda Alberta Nobela od 1901. Nobelovom odlukom namijenjene su onim pojedincima ili organizacijama koji su stekli najveće zasluge na području fizike, hemije, medicine ili fiziologije, književnosti, te mirotvorcima koji su doprinijeli razumijevanju među narodima, miru i razoružanju.

Nagradu dodjeljuju Kraljevska švedska akademija, Karolinški medicinsko-hirurški institut, Švedska akademija i Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

Prestižnu nagradu do sada su dobila 822 muškarca i 48 žena. One su dobile 16 nagrada za mir, 14 za književnost, 12 za medicinu ili fiziologiju, četiri za hemiju, dvije za fiziku i jednu za ekonomiju.

Naučnica Marija Kiri je prva dobitnica Nobelove nagrade i jedina žena koja je prestižnu nagradu osvojila dva puta. Prvu nagradu dobila je 1903. godine za fiziku, a 1911. godine za hemiju. Ona je otkrila radioaktivnost. Zbog toga što je Kiri nagradu osvojila dva puta, ženama je dodijeljeno ukupno 49 nagrada.

Aktivistkinja Malala Jusufzai najmlađa je osoba koja je osvojila Nobelovu nagradu za mir 2014. godine kada joj je bilo svega 17 godina. Izjavila je da će nagradu od osam miliona kruna (oko 641.000 eura) pokloniti školama u Pakistanu. Fond koji nosi njeno ime nastavlja sa realizacijom projekata kako bi djevojčice u zemljama u razvoju mogle pohađati u školu.

Dobitnica Nobelove nagrade Malala Jusufzai napadnuta je 9. oktobra 2012. godine u autobusu kojim se vraćala iz škole. Maskirani muškarac je ušao u autobus i djevojku pitao za ime, nakon čega je otvorio vatru na nju. Malala je ranjena u glavu, vrat i rame. Hospitalizovana je, a nedugo nakon napada prebačena je na liječenje u Veliku Britaniju. Liječenje je završila 2013. godine, nakon čega se sa porodicom preselila u Birmingem i tu nastavila školovanje.

Tavakol Abdel-Salam Karman prva je žena koja je u arapskom svijetu dobila Nobelovu nagradu za mir. Nagrada joj je dodijeljena 2011. godine zbog doprinosa u jačanju uloge žene u društvu.

Selma Lagerlof je 1909. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost i postala prva žena i prva švedska književnica kojoj je to pošlo za rukom.

Biohemičarka Gerti Teresa Kori Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu, zajedno s suprugom Karlom Ferdinandom Korijem i fiziologom Bernardom Albertom Husajom dobila je 1947. godine.

Prva žena iz Afrike koja je dobila Nobelovu nagradu za mir je Vangari Matai. Nagradu je dobila 2004. godine zbog doprinosa u održivom razvoju, demokratiji i miru.

Virolog Fransoaz Bare-Sinusi Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu dobila je 2008. godine za rad na prepoznavanju virusa HIV. (Anadolija)