Slovačka prijeti embargom ako se ne izjednači kvalitet proizvoda u EU

Svijet

Premijer Slovačke Robert Fico dao je rok do jeseni EK i njenom šefu Žan-Klodu Junkeru da počnu da rješavaju problem različitog sastava istih namirnica.

Zbog različitih proizvoda za tržišta „stare“ i „nove Evrope“, Fico je zaprijetio da bi Slovačka mogla da uvede jednostrani embargo i protjera zapadne namirnice iz slovačkih restorana.

„Zemlje Višegradske grupe su već ranije upozoravale na taj problem, ali mjere Evropske komisije su nedovoljne. Komisija ima dovoljno informacija da, ako hoće, pripremi zakone kojima bi naredila da ko želi da prodaje proizvod u istom pakovanju, mora da ima isti kvalitet“, kazao je danas Fico novinarima u Bratislavi.

Upozorenje premijera i ultimatum Evropskoj komisiji da nešto preduzme do jeseni dolaze posle velikog zvaničnog testa u susjednoj Češkoj gdje je, na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, testiran 21 proizvod u varijantama za tržišta Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Mađarske, čime se pokazalo da su na istoku Evrope samo tri bila istog kvaliteta kao za zapadna tržišta.

Češki ministar poljoprivrede Marjan Jurečka predstavio je rezultate testa na ministarskom zasjedanju u Briselu, a pred zapadnim kolegama se ogorčeno razmahivao s dvije kutije prerađene zamrznute ribe za prženje („fish fingers“) za njemačko i češko tržište – proizvodima koji su u testu najgore prošli.

I premijer Fico je pred današnje obraćanje novinarima takođe pošao u mali lični test i kupovinu namirnica.

Fico je pokazao da su te riblje prerađevine („fish fingers“) istog naziva i internacionalnog proizvođača u istom pakovanju za austrijsko tržište imale 300 grama, a za slovačko 280 grama, da je austrijski kupac dobio 65 odsto mesa, a slovački svega 58 odsto, i sve ipak za istu cijenu od 2,99 eura.

„To prerasta u veliki međunarodni skandal, istu atmosferu osjećam u susjednim zemljama. Ne mogu da prihvatim da od Slovaka prave neke građane nižeg reda“, rekao je Fico.

Slovački premijer najavio je da će se nastojanja da i Poljaci, Česi, Slovaci i Mađari za isti novac dobiju podjednako kvalitetne proizvode kao Nijemci, i da prestanu da budu „kanta za đubre Zapada“ i nadnacionalnih kompanija naći na dnevnom redu sustrašnjeg susreta premijera Višegradske četvorke u Budimpešti.

Fico želi da o tom problemu razgovara i sa šefom Evropske komisije Junkerom i daje EU rok do jeseni da počne nešto da preduzima, jer će u suprotnom Slovačka pribјeći jednostranim mјerama.

Takva mјera bi, po riječima slovačkog premijera, mogao da bude embargo na pola godine na uvoz namirnica sa Zapada za ugostiteljske objekte, jer takva mogućnost, na određeni rok od šest mjeseci, postoji u propisima EU.

Nadnacionalne kompanije brane se da je za gori kvalitet njihovih proizvoda u postkomunističkim članicama EU kriv navodno lokalni ukus potrošača, a kod praška za pranje, Čehe je zasmijalo objašnjenje da Česi na odjeći „prave drugačije fleke“ nego Nijemci.