Cijene nafte pale više od 5 odsto

Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale su više od 5 odsto nakon što je najnoviji nedjeljni izvještaj pokazao da su zalihe nafte u SAD porasle, devetu sedmicu zaredom

Cijena “brent” nafte, koja je međunarodni reper, u padu je 4,83%, i trguje se za 53,22 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta pojeftinila 5,23 odsto, na 51,36 dolara za barel (159 l).

Američka Uprava za energetiku (EIA) je saopštila da su zalihe sirove nafte u prošloj nedelji porasle za 8,2 miliona barela, na rekordnih 528,4 miliona barela.

Najnoviji podaci povećali su strahovanja da bi pojačana proizvodnja sirove nafte u SAD mogla neutralisati efekat Sporazuma o smanjenju proizvodnje postignut između zemalja članica OPEC-a i 11 drugih zemalja izvan kartela.

Članice OPEC-a i ostali najveći proizvođači u svijetu pristali su da u prvoj polovini 2017. smanje proizvodnju za skoro 1,8 miliona barela dnevno. Kuvajtski ministar za naftu, Essam Al-Marzouq juče je rekao da su članice OPEC-a u februaru srezale proizvodnju za 40% više od preuzetih obaveza po Sporazumu, dok je stepen poštovanja dogovorenog smanjenja proizvodnje od strane proizvođača nafte izvan OPEC-a samo 50% do 60 odsto.

Pored toga, pad kineskog uvoza sirove nafte u februaru, kao i nagovještaji smanjene tražnje, dodatno su pritisnuli cijene nafte.