Beč najbolji grad za život, Sarajevo na 171. mjestu

Glavni grad Austrije Beč još jednom je prvi po kvaliteti života na tradicionalnoj listi gradova američke kompanije Mercer. Na Mercerovoj listi nalazi se 231 grad, a Sarajevo je na 171. poziciji

Već osam godina na prvom mjestu se nalazi Beč, dok je na posljednjem mjestu ponovo Bagdad. Od susjednih zemalja na listi najboljih gradova za život našao se i Zagreb koji dvije godine zauzima 98. mjesto. Ljubljana se nalazi na 76. mjestu, a Beograd je 138.

U istraživanju se upoređuje četrdesetak raznih faktora kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš.

Beč je ponovo najbolji zbog svoje jake kulturne scene, kvalitetne zdravstvene zaštite, umjerenih cijena stanovanja i jeftinog gradskog prevoza. Na drugom mjestu je Cirih, treći je Auklend, četvrti Minhen, a peti Vankuver. U top 10 su i Dizeldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Bazel.

Globalni centri kao što su London, Pariz, Tokio i Njujork nisu niti među prvih 30. Pariz je na 38. mjestu, London je 40, Njujork na 44. mjestu, a Tokio je na 47. mjestu.

Većina evropskih gradova ostala je stabilna na listi sa izuzetkom Brisela (27) koji je pao za šest mjesta zbog terorizma. Rim je na 57. mjestu i pao je za četiri mjesta zbog problema sa uklanjanjem otpada. Istanbul je pao sa 122. na 133. mjestom a rezultat toga su teški politički nemiri u Turskoj tokom protekle godine. Najniže rangirani evropski gradovi su St. Petersburg i Tirana (oba na 176. mjestu) i Minsk koji je na 189. mjestu. Na najnižim mjestima od svih gradova Evrope su Sarajevo (171) i Tirana (188).

Od azijskih gradova najbolje je rangiran Singapur koji se našao na 25. mjestu, dok je od američkih gradova najbolji na listi San Francisco na 29. poziciji. Najugodniji grad za život u Africi je južnoafrički Durban na 87. mjestu..

Pet najgorih gradova za život su Khartum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Srednjoafrička Republika) i Bagdad (Irak).