Evropske berze pale nakon četvorodnevnog rasta

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene akcija blago su pale, nakon četiri dana rasta, jer su ulagači oprezni uoči očekivanog povećanja kamata američkog Feda

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u minusu 0,2 odsto, nakon četiri dana rasta. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati u plusu 0,15 odsto, na 7.378 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 odsto, na 11.972 boda, a pariski CAC 0,25 dosto, na 4.986 bodova.

Na berzama vlada oprez jer će čelnici američke centralne banke, kako se očekuje, nakon dvodnevne sjednice u utorak i srijedu povećati ključne kamatne stope.

Posljednjih nedjelja iz Feda stižu nagovještaji da bi kamate mogle biti povećane ako ekonomski pokazatelji budu dobri. A svi posljednji izvještaji ukazuju na ubrzanje rasta najveće svjetske ekonomije i jačanje inflacije prema ciljanom nivou Feda od 2 odsto. Zbog toga trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 94 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već ove nedjelje, za 0,25 postotnih bodova.

Na evropskim su berzama jutros pod najvećim pritiskom akcije u bankarskom i rudarskom sektoru.

Britanski FTSE indeks u plusu je nakon što je kurs funte skliznuo na najniži nivo u osam nedjelja, nakon što je britanski parlament dao zeleno svjetlo premijerki Theresi May za pokretanje postupka izlaska Britanije iz Evropske unije.