Wall Street nastavio rast drugi dan zaredom

Berza

Na Wall Streetu juče su berzanski indeksi porasli, drugi dan zaredom, što je posljedica boljih nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Dow Jones ojačao je 47 bodova ili 0,15 odsto, na 31.874 boda, dok je S&P 500 porastao 0,59 odsto, na 3.959 bodova, a Nasdaq indeks 1,58 odsto, na 11.897 bodova. Rast indeksa posljedica je dobrih poslovnih rezultata nekoliko kompanija, među kojima je i Netflix. Ta kompanija za striming video usluga zabilježila je u proteklom tromjesečju manji pad broja pretplatnika nego što se očekivalo i prognozirala rast tog broja u tekućem tromjesečju.

Rast cijene dionice te kompanija podstakao je rast cjelokupnog tehnološkog sektora, pa je Nasdaq indeks, koji je pun tih dionica, najviše porastao. I većina ostalih kompanija izvještava o većim zaradama nego što se očekivalo.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju ostvarile 5,9 odsto veću dobit nego u istom periodu prošle godine.

No, trgovalo se nesigurno jer će zbog visoke inflacije američka centralna banka ovoga mjeseca ponovno agresivno povećati ključne kamatne stope, najvjerojatnije za 0,75 postotnih bodova.

„Cijene dionica kreću se kao na roler-kosteru dok su na milost i nemilost inflacije, kamatnih stopa i zarada. Moraćemo da pričekamo još jednu seriju makroekonomskih pokazatelja koja će pokazati je li inflacija pod kontrolom ili nije”, kaže Terry Sandven, strateg u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

A na evropskim berzajma cijene dionica juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,44 odsto, na 7.264 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,20 odsto, na 13.281 bod, a pariški CAC 0,27 odsto, na 6.184 boda.