Ukrajina ruskoj predstavnici zabranila nastup na Eurosongu

Ruska predstavnica Julija Samojlova trebala je na ovogodišnjoj Euroviziji u Kijevu nastupiti s pjesmom ‘The Flame is Burning’

Ukrajinci, domaćini ovogodišnje ‘Eurovizije’, zabranili su nastup 27-godišnjoj Ruskinji Juliji Samojlovoj. Ukrajinska obavještajna agencija objavila je da je sporno to što je pjevačica nastupala na Krimu godinu nakon ruske aneksije. Tada od ukrajinskih vlasti nije zatražila dopuštenje za boravak na Krimu pa su joj sada zabranili ulazak u Ukrajinu na tri godine.

Julija je od djetinjstva u invalidskim kolicima zbog posljedica cijepljenja. Publici se predstavila u ruskom ‘X Factoru’ u kojem je pjevala ‘Molitvu’ Marije Šerifović, a u Kijevu je trebala nastupati s pjesmom ‘The Flame is Burning’.

Rusija je prošle godine oštro protestvovala zbog pobjede Ukrajinke Jamale s pjesmom ‘1944’ koja govori o Staljinovom protjerivanju Tatara s Krima.

Ukrajina je zabranila ulazak u zemlju svima koji su nakon ruske aneksije bez njihovog dopuštenja boravili na poluostrvu Krimu. Mogla bi biti diskvalifikovana i Jermenka Artsvik Harutiunian koja je u tom periodu takođe posjetila Krim.