Solovjev: Agrokor lažirao finansijske izvještaje

Rusi Todoriću nude rješenje: Promjena u vlasničkoj strukturi nakon restrukturiranja duga, Agrokoru bi se odložila plaćanja, a zauzvrat bi dobio likvidnost

Dug Agrokora nije potpuno prikazan u finansijskim izvještajima, izjavio je potpredsjednik ruske VTB banke Jurij Solovjev i direktno prozvao Ivicu Todorića i Upravu za lažiranje izvještaja, prenosi Blumberg.

Hrvatska vlada i grupa povjerilaca trebalo bi ove nedjelje da potpiše stendstil aranžman, u kome bi se zamrzle sve obaveze kompanije, naveo je Solovjev i dodao da bi taj aranžman trebalo da bude relativno kratak, “nedjelju ili mjesec dana, a ne na godinu dana”.

– Promjene u vlasničkoj strukturi su takođe moguće, nakon restrukturiranja duga, a Agrokoru bi se odložila plaćanja, došlo bi do promjena u Upravi, a zauzvrat bi dobio likvidnost – odnosno novi kredit – rekao je Solovjev.

Vrlo je vjerovatno da će u Upravu ući predstavnici države i kluba kreditora, Rusi

Potpredsjednik VTB banke otvoreno je tražio promjenu menadžmenta postojeće uprave koja je dovela Agrokor u to stanje i istakao da kompanija treba da osnaži menadžment, te da će vrlo vjerovatno u Upravu ući predstavnici države i kluba kreditora.

– Za upravu tražimo profesionalce sa globalnom reputacijom, specijaliste za rješavanje poteškoća – rekao je Solovjev, drugi čovjek državne Vneštorg banke (VTB), koja je Agrokoru pozajmila 300 miliona eura.  VTB je uz Sberbank najjača komercijalna banka u Rusiji u kojoj država ima 60,9 posto udjela čiji klijenti su i najveće i najjače ruske državne firme.

Solovjev  je naglasio da je problem sa finansijskom stabilnošću porastao zbog falsifikovanja u izvještajima.

– Vlasnik i menadžment kompanije su, nažalost, dosta dugo falsifikovali finansijske izvještaje. To je dovelo do toga da je kompanija upala u dugove, koje nije prikazivala, ali u jednom trenutku pitanje kratkoročne likvidnosti je izašlo u prvi plan i zato je kompanija došla u sadašnju situaciju – rekao je Solovjev koji smatra da je ključno zaustaviti paniku i da svi treba da se smire, da Agrokor ima dijelove biznisa koji se mogu odmah prodati, da kupci postoje, ali da u tim okolnostima nude diskontnu cijenu.

– Prvo moramo spasiti kompaniju kako bi funkcionisala normalno. U drugoj fazi moramo osigurati restrukturiranje duga kako bi se novčani tok fer distribuirao među svim zainteresovanim stranama. I na kraju, moguća je strateška prodaja dijela poslovanja, ali tek kada se uravnoteže cijene – zaključio je Solovjev iskusni 47-godišnji bankar rođen u mongolskom glavnom gradu Ulan Batoru. Inače sa impozantnom bankarsko-financijskom karijerom. Nakon završenog prestižnog moskovskog ekonomskog fakulteta Plehanov, 2002. završio je i London Business School, gdje je dobio stepen MBA. Istovreemno je radio u Londonu u banci Lehman Brothers kao direktor uprave za razvoj tržišta. Nakon okončanja školovanja u Londonu četiri godine je radio u Deutsche Bank AG kao šef kancelarije za operacije u zemljama istočne Evrope, da bi 2008. postao prvi zamjenik šefa Deutsche Bank za investicije. Nakon toga se vraća u Moksvu, gdje je od maja 2011. prvi zamjenik predsjednika Uprave VTB, Andreja Kostina.