Beograd: Raste potražnja za stanovima, a i cijena kvadrata

Na odluku da se kupuju kvadrati uticali su povoljni bankarski krediti, rekordno niske cijene stanova i kuća, kao i sve veći broj zgrada koji se zida

Poslije pet godina konstantnog pada, ova 2017, a na osnovu prvih šest mjeseci, biće prelomna godina za one koji zidaju i trguju kvadratnim metrima, pišu Večernje novosti.

Ako bi se nastavilo tempom od januara do maja, ove godine na nivou Srbije biće prometovano oko 140.000 nekretnina, što je za oko 25.000 više nego lani.

Za razliku od 2010. godine, kada je cvjetala sitna stanogradnja (bili su motivisani oslobađanjem PDV), sada su kupci više zainteresovani za stanove koji su već korišćeni. Oni su znatno povoljniji.

Građani Srbije se, prema registrovanim podacima Republičkog geodetskog zavoda, samo u sedam odsto slučajeva odlučuju na kupovinu stanova od investitora.

Jasno je i zašto: na Novom Beogradu i Paliluli potrebno je izdvojiti od 55 do 60 odsto više novca za kupovinu stana u novogradnji u odnosu na prosječnu cijenu korišćenog stana. Na Vračaru je ta razlika 30 odsto viša, a u Starom gradu i Savskom vencu oko deset do 15 odsto.

I dalje je kupovna moć mala, pa se u najvećem broju slučajeva prodaju stanovi od 40.000 do 50.000 eura. Uglavnom se kupci za novac snalaze tako što uzimaju kredite. Kamate su tu oko tri odsto”, kažu ujednoj prestoničkoj ageniji.

Budućim gazdama stanova i država pomaže. I dalje su aktuelne poreske olakšice za PDV u slučaju da se kupuje prvi stan u novogradnji ili se kupac oslobađa poreza na prenos apsolutnih prava ako je riječ o stanu koji je korišćen.

Tržište ove godine postalo je aktivnije. Tradicionalno, očekuje se veliki promet od maja do jeseni. Manje stanove kupuju roditelji djeci koja studiraju, a preko ljeta glavni kupci nekretnina su gastarbajteri, koji za vrijeme godišnjih odmora dolaze u Srbiju, kažu u agenciji.

Na pozitivan trend u prometu nekretnina uticala je izgradnja nekoliko luksuznijih stambenih komleksa. Pored Beograda na vodi, na tržištu vlada veliko interesovanje za kvadrate u Central gardenu, Voždovim kapijama, Bloku A, Skajlajn u Kneza Miloša, za Dunavske terase…