Cijene nafte ojačale nakon prekida transportnih veza sa Katarom

Cijene barela nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 50 dolara, nakon što su najveća izvoznica Saudijska Arabija i druge arapske države prekinule diplomatske, a zatim i transportne veze s Katarom

Na londonskom tržištu cijena barela porasla 0,7 posto ili 35 centi u odnosu na četvrtak, na 50,30 dolara, nakon što su u ranijoj trgovini poskočile jedan posto. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 37 centi višoj cijeni, od 48,03 dolara.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su diplomatske i transportne veze s najvećim izvoznikom ukapljenog prirodnog plina i kondenzata Katarom, optužujući ga za podupiranje ekstremizma i potkopavanje regionalne stabilnosti. S kapacitetom proizvodnje od oko 600.000 barela dnevno, katarska proizvodnja sirove nafte jedna je od najnižih u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Napetosti unutar OPEC-a mogle bi uticati na sporazum o smanjenju proizvodnje, kojim se nastoje poduprijeti svjetske cijene nafte.

– Mislim da će još biti rasprava o stvarnom uticaju na tržište nafte. Kada se radi o naftnim tokovima, to ostaje nepromijenjeno, ali postoji širi geopolitički uticaj koji valja razmotriti – rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa, objašnjavajući kako bi raspad odnosa između Katara i Saudijske Arabije mogao oslabiti sporazum o rezovima proizvodnje OPEC-a.

Već postoje sumnje da nastojanja OPEC-ovog smanjenja proizvodnje za gotovo 1,8 miliona barela dnevno ozbiljno guši izvoz pojedinih članica. Dok je u februaru i martu zabilježen pad isporuka OPEC-a, istraživanje koje u ponedjeljak objavljuje Thomson Reuters ukazuje na mogući rast OPEC-ovih isporuka na 25,18 miliona barela dnevno, za više od 1 miliona barela dnevno s martovskih nivoa.

Cijene na britanskom tržištu i dalje su za oko 7 posto niže od 25. maja, kada je OPEC odlučio produziti razdoblje smanjenja proizvodnje u 2018. godinu. Proizvodnja sirove nafte u SAD-u, koja ne učestvuje u rezovima, poskočila je više od 10 posto od sredine 2016. na 9,34 miliona barela dnevno, blizu nivoa najvećih proizvođača Saudijske Arabije i Rusije. Rast proizvodnje u SAD-u podstaknut je rekordnim 20. sedmičnim rastom aktivnih bušotinskih postrojenja zaredom, za novih 11 u sedmici do 2. juna. Sada ih je ukupno 733, što je njihov najveći broj od aprila 2015.