Antonio Alvares Treći preuzima upravljanje Agrokorom

Antonio Alvares Treći, kome su povjerioci povjerili restrukturiranje Agrokora, ekspert je konsultantske kuće koja je iz krize izvlačila Leman braders

Banke, glavni povjerioci Agrokora potpisale su stand-still aranžman, nakon što je nekoliko sati ranije na to pristao i Ivica Todorić u ime Agrokora. I prije potpisivanja, kako piše zagrebački Večernji list, banke su bile saglasne da na čelnu poziciju zasjedne Filipinac Antonio Alvares koji ima bogato iskustvo na starteškim pozicijama u niz kompanija. Potpis aranžmana uslijedio je nakon sastanka banaka potpisnica s bankama i faktoring društvima koje su pristale na odgodu naplate po mjenicama od dobavljača.

Ovim je Stand-still ugovor između banaka i kompanije Agrokor i službeno stupio na snagu. Ostali finansijski povjerioci Agrokora pozvani su da se pridruže sporazumu. Banke koje su potpisale aranžman su Sberbank, VTB banka, Privredna banka, Zagrebačka banka, Raiffeisen i Erste banka. Za njih je standstill ugovor način kako da olakšaju napore Agrokora u rješavanju  likvidnosti i podmirivanja dospjelih obaveza prema dobavljačima, osigurati nastavak kontinuiteta operativnog poslovanja i zaštite vrijednosti koncerna. Ovaj posao će predvoditi Antonio Alvares (diplomirao na Univerzitetu Notr Dam, a MBA je dobio na američkom univerzitetu Cornell), inače, izvršni direktor za restrukturiranje u Evropi u konsultantskoj kući Alvarez&Marsal, koju je ruska Sberbanka ranije angažovala za pronalazak izlazne strategije u Agrokoru. Uz Alvaresa, u užem timu trebali bi se naći i konsultanti iz McKensiya i Deloitta, koji su već prisutni u kompaniji i već su upućeni u suštinu poslovanja Agrokora.

Antonio Alvares imao je ključnu ulogu u nekoliko značajnih projekata restrukturiranja i poboljšanja poslovanja kroz 25 godina rada u državnim i privatnim kompanijama u nizu evropskih zemalja od Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Španije i Holandije preko Luksemburga, Švajcarske, Finske, Norveške i Švedske pa sve do Estonije i Rumunije. Dio poslova restrukturiranja bio je vezan i za maloprodajne lance, njih oko 3.000 u 20 zemalja. Iskustvo koje ima Alvares za Agrokor je presudno, jer ovaj nemali i preopterećen sistem treba smanjiti čak podijeliti na više dijelova, utvrditi sve obaveze, posebno one koje nisu dio bilansa, pronaći način kako ih pokriti i na kraju neke dijelove kompanije nakon „čišćenja“ prodati.