Cijena zlata na najvišem nivou u posljednjih pet mjeseci

Neizvjesnosti na finansijskim tržištima izazvane geopolitičkim rizicima povećale su tražnju za sredstvima koja slove kao bezbjedno utočište za kapital u nesigurnim vremenima

Spot uncom zlata (31,1 gram) se u trenutku objavljivanja ove informacije trguje po cijeni 1.272,83 dolara, što predstavlja dnevni rast cijene od 1,45 odsto, i najviša je cijena plemenitog metala u posljednjih pet mjeseci.

Finansijska tržišta strahuju od eskalacije nuklearnog spora između SAD i Sjeverne Koreje. „Sjeverna Koreja traži nevolju. Ukoliko Kina odluči da pomogne, to će biti odlično. A ako ne, riješićemo problem bez njih, napisao je danas Tramp na svom Twitter nalogu.
U nedjelju je američka jurišna grupa brodova na čelu sa nosačem aviona otkazala planirani put prema Australiji i krenula prema Korejskom poluostrvu.
Sjeverna Koreja je najavila snažan odgovor na svaku vojnu akciju koja bi mogla da uslijedi poslije ove odluke. Smatraćemo SAD u potpunosti odgovornim za katastrofalne posljedice svojih nevjerovatnih akcija, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Koreje, prenijela je agencija KCNA.

Brokeri, takođe, kao opasnu navode situaciju u Siriji. Američki državni sekretar Reks Tilerson doputovao je u Moskvu gdje bi sa zvaničnicima Rusije trebalo da razgovara o građanskom ratu u toj zemlji. Istovremeno, iz Kremlja je saopšteno da predsjednik Rusije Vladimir Putin ne planira sastanak sa Tilersonom, što bi mogao biti znak povišenih tenzija, smatraju analitičari.

– Kako se globalna politička slika komplikuje,  “jake” riječi iz Sjeverne Koreje i Trampovi “tvitovi”, dodatno su uplašili tržišta, koja ionako u ovom trenutku nisu sklona riziku, rekao je Michael Lorizio, broker u “Manulife Asset Management”, prenosi Bloomberg.