Nafta skuplja, čeka se dogovor OPEK

Tržište

Cijene nafte su nastavile da rastu, nakon što je Iran izrazio optimizam povodom potencijalnog postizanja dogovora OPEK o smanjenju proizvodnje tog energenta

Cijene nafte su porasle za čak 1,7 odsto u Njujorku poslije prošlonedjeljnog rasta od 5,3 odsto, javlja njujorška agencija „Blumberg“.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuku u decembru poskupjela je za 79 centi na 46,48 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, dok je jutros na berzi u Londonu trgovana za 46,28 dolara po barelu.

Cijena sjevernomorske nafte „brent“ za isporuku u januaru porasla je za 86 centi, na 47,72 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Ovaj tip nafte je u petak završio trgovanje na 46,86 dolara po barelu.

Iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh je izjavio da će članice OPEK-a vjerovatno na sastanku naredne nedjelje u Beču podstići dogovor o rezanju proizvodnje nafte dok su iračke vlasti su saopštile da će tom na sastanku iznijeti nove predloge koji bi trebalo da pomognu postizanju dogovora o ograničavanju proizvodnje.

OPEK želi da smanji proizvodnju nafte, što je plan koji bi mogao biti ugrožen najavljenim povećanjem proizvodnje u Iranu i zahtjevom Iraka da bude izuzet od tog sporazuma.