Četiri grada iz Azije prvi na listi najskupljih stambenih kvadrata u svijetu

Na top listi najskupljih gradova u svijetu, prva četiri su iz Azije

Domaćinstvima sa prosječnim prihodima u Hong Kongu, Mumbaiju, Pekingu i Šangaju treba više od 30 godina da bi kupili stan od 90 kvadrata, pokazuju podaci Oxford Economics. S druge strane, prinosi od iznajmljivanja u Mumbaiju, Šangaju, Pekingu i u Delhiju, su “izuzetno niski”.

Bruto prinosi na iznajmljivanje u sva četiri grada bili su manji od prinosa na 10-godišnje vladine obveznice, za razliku od gradova kao što su Tokio, Sidnej, Njujork i Seul.

– Narednih godina očekujemo umjereni rast cijena stambenih nekretnina širom Azije, uz mogućnost pada na pojedinim tržištima – napisali su u izvještaju ekonomisti Tianjie He i Louis Kuijs. Rast ponude i napori da se u nekim gradovima smanji tržište nekretnina, takođe bi mogli sniziti cijene.

Rast cijena stambenih nekretnina širom svijeta u posljednjoj deceniji bio je podstaknut niskim kamatnim stopama. Ali povećanje kamata u SAD mogao bi prekinuti taj trend, jer će poskupjeti hipoteke. Pored toga, dalji rast kamatni stopa od strane američke centralne banke mogao bi privući novac iz Azije u SAD, što će takođe uticati na cijene nekretnina u Aziji.

Dugoročno, rastuće bogatstvo i demografski faktori i dalje su faktori povećane potražnje u mnogim azijskim gradovima, posebno u gradovima manje razvijenih ekonomija, što bi trebalo da podržava rast cijena stambenih nekretnina u tim sredinama.