Evropske berze: Ulagači oprezni na početku nedjeljnog trgovanja

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro trguje se oprezno, kao i na azijskim berzama, dok se čeka početak sezone objava kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati gotovo nepromjenjen u odnosu na petak. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na dobitku 0,05 odsto, na 7.351 bodu, dok je pariski CAC oslabio 0,50 odsto, na 5.109 bodova, a frankfurtski DAX 0,10 odsto, na 12.216 bodova.

Ulagači su oprezni dok prate razvoj situacije nakon što je u petak SAD poduzeo najveću vojnu akciju u Siriji od početka građanskog rata prije šest godina, što je ojačalo geopolitičku neizvjesnost na Bliskom istoku.

U fokusu ulagača ove nedjelje će biti početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ove godine ostvarile 10,1 odsto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a da su njihovi prihodi u prosjeku porasli 7 odsto. Ulagači se nadaju i većem rastu dobiti i prihoda, s obzirom da su akcije na Wall Streetu, po nekim mjerilima, preskupe.

Posljednjih su mjeseci cijene akcija snažno rasle zbog obećanja predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će smanjiti poreze i povećati državnu potrošnju, ali kako do toga nije došlo, ulagači se pitaju slijedi li razdoblje korekcije cijena. Zbog toga se trguje oprezno, a ulagači su trenutno skloniji manje rizičnim investicijama, kao što su državne obveznice.

Podršku tržištima pružaju stabilne cijene nafte. Jutros se cijena barela na američkom tržištu kreće oko 52,40 dolara, nešto više nego što je iznosila na kraju prošle nedjelje u kojoj je porasla više od 3 odsto.