Crni petak za akcije tehnoloških kompanija, izgubljeno 30 milijardi

Akcije najboljih svjetskih tehnoloških kompanija potonule su nakon upozorenja vodeće investicione banke da njihova vrijednost raste prebrzo

Na kraju trgovanja u petak, akcije Epla bile su u padu četiri odsto, što je ravno gubitku tržišne kapitalizacije najvrijednije kompanije na svijetu od 30 milijardi dolara.

Akcije Guglovog oca Alfabeta izgubile su tri procenta, koliko su u gubitku i dionice Fejsbuka i Amazona. Majkrosoft je u minusu dva odsto. Indeks tehnoloških kompanija Nasdak u gubitku je takođe dva odsto.

Investitori već neko vrijeme osjećaju nelagodu zbog astronomskog rasta vrijednosti najvećih tehnoloških kompanija, ali je rasprodaja u petak podstaknuta izvještajem direktora investicija Goldman Saksa došla kao upozorenje od rastućih rizika pet vodećih tehnoloških akcija.

Skoro 40 odsto dobitaka u cijelom S&P 500 indeksu ove godine potiče upravo odatle, iako tih pet akcija čine svega 13 procenata tržišne vrijednosti kompanija u indeksu.

Akcije Fejsbuka, Amazona, Majkrosofta, Alfabeta i Epla dodali su ukupno 600 milijardi dolara tržišne dokapitalizacije ove godine, što je ravno BDP-u Hong Konga i Južne Afrike zajedno, upozorava se u izvještaju Goldman Saksa.