Vinariji Čitluk zlatne nagrade za najbolju Žilavku i Blatinu

Ovogodišnje ocjenjivanje vina još je jednom potvrdilo kako su domaća vina iz Bosne i Hercegovine, ali i vina iz zemalja regije u svakom pogledu visoko vrijedna i sposobna za izlazak i na zahtjevnija svjetska tržišta

Na 20. Međunarodnom sajmu ekonomije održanog u Mostaru od 4. do 8. aprila, dodijeljene su nagrade za najbolja vina, uručena priznanja za najbolji nastup i promociju.

Vinarija Čitluk je i ove godine odnijela nekolicinu vrijednih priznanja među kojima se ističu šampionska za Žilavku Barrique 2013 – apsolutnog pobjednika grupe vina Žilavka – sorta Žilavka, dok je Blatina de Broto 2015 proglašena pobjednikom grupe vina Blatine – sorta Blatina. Zlato su osvojila i vina Trnjak Teuta i Cabernet Sauvignon Barrique, a u istu vinariju otišlo je i pet srebrenih medalja.

Na 20. jubilarnom izdanju Sajma, kompanije iz cijele regije su na najbolji način predstavile svoje poslovne potencijale, a nastup grupacije Vinarija Čitluk/Hercegovina vino ocijenjen je najuspješnijim.

Nagrađenima su priznanja uručili direktorica Sajma Dalfina Bošnjak, prof. dr. Bernard Kozina, predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje vinskih uzoraka i ministar poljoprivrede HNŽ-a Donko Jonković.

Vinarija Čitluk/Hercegovina vino jedna je od najvećih vinarija u regiji s prerađivačkim i smještajnim kapacitetom od 110 000 hl. Posjeduju i najveće površine pod vinogradima koji se prostiru na oko 400 ha na pet različitih vinogradarskih položaja. Posebno su osebujni tzv. Kameni vinogradi na površini od 100 ha koji predstavljaju jedinstvenu lokaciju gdje je kamena pustinja pretvorena u zelenu oazu.