Osam kompanija iz BiH na prestižnom sajmu ProWein

Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizuje nastup proizvođača vina i žestokih pića iz Bosne i Hercegovine na sajmu ProWein 2017, koji će biti održan u njemačkom gradu Dusseldorfu od 19. do 21. marta

Na zajedničkom štandu Bosne i Hercegovine, koji je zakupila Spoljnotrgovinska komora BiH za potrebe predstavljanja kompanija iz oblasti proizvodnje vina, svoje proizvode će predstaviti osam kompanija i to: Vinogradi Nuić (Crnopod-Ljubuški), Vinarija Čitluk d.d. (Čitluk), Vinarija Keža- Catena d.o.o. (Ljubuški), Podrum Vukoje 1982 (Trebinje), Podrumi manastira Tvrdoš (Trebinje), Podrumi Andrija (Paoča-Čitluk), Vinski podrum Anđelić- KOMRAD d.o.o. (Trebinje) i Hepok d.d. (Mostar).

Kako ističu iz spoljnotrgovinske komore BiH ovo je drugi put da se organizuje učešće BiH na  sajmu ProWein koji je jedan od najznačajnijih događaja kada je vinarstvo u pitanju. Tu se svake godine susreću vodeći svjetski proizvođači i distributeri vina i alkoholnih pića, hotelijeri, ugostitelji, maloprodavci i entuzijasti.

ProWein karakteriše bogata i raznovrsna ponuda događaja. Svake godine posjetioci imaju prilike da uživaju u više od  300 degustacija i prezentacija.

Osim klasičnih vrhunskih vina, izlažu se i egzotična vina, selekcije, aperitivi i digestivi. U okviru sajma se održavaju prezentacije međunarodno poznatih vinograda, brojnih sorti grožđa i vrsta vina, jakih alkoholnih pića, regionalnih specijaliteta, kao i organskih proizvoda.

Iz godine u godinu broj izlagača i posjetilaca je u stalnom porastu, čime se potvrđuje visoki internacionalni karakter sajma koji ga izdvaja od drugih sajmova u okviru branše. (Fena)