Detaljan program adventa u Beču

Božićni ili adventski sajmovi u srednjoj Evropi imaju dugu tradiciju. Austrijski su posebno omiljeni, a najpoznatiji među njima svakako je bečki adventski sajam. Riječ je o pravoj maloj zemlji čuda, koja svake godine privuče milione posjetilaca.

Uvodno objašnjenje

Advent u Beču nije samo jedan sajam niti se održava na jednoj lokaciji. Radi se o više sajmova raspoređenih po cijelom gradu, ali kada se spominje božićni sajam u Beču, najčešće se misli na ‘Bečki božićni san’. Taj se sajam održava u centru grada, ispred Gradske vijećnice.

Ponekad se koristi i naziv ‘Christkindlmarkt’, što se opet uglavnom odnosi na spomenuti sajam ispred Gradske vijećnice, ali naziv se zapravo može koristiti za bilo koji božićni sajam u gradu. Ipak, uz centralni sajam koristi ga samo ‘Altwiener Christkindlmarkt’ na trgu Freyung (više ispod).

Ukratko o istoriji bečkih božićnih sajmova

Bečki božićni sajam korijene vuče još iz 13. vijeka, tj. 1296. godine, kada je car Albrecht I. gradskim trgovcima dozvolio održavanje sajma za građane tokom decembra. U 16. vijeku nastao je sajam sličan današnjem – Thomasmarkt, pa se on i smatra pravom prethodnicom današnjih sajmova. Održavao se oko Božića i Nove godine, a na njemu su se mogli kupiti tekstilni proizvodi i različite namirnice, ali i brojni slatkiši.

Današnji način proslave Božića odomaćio se u prvoj polovini 19. vijeka, a običaj poklanjanja prihvaćen je oko 1815. godine. U to vrijeme sajam se održavao na prekrasnom trgu Am Hof (na kojem se nalazi istoimena crkva, u kojoj se okupljaju vjernici iz hrvatske zajednice u Beču), da bi se 1975. konačno smjestio na današnjoj lokaciji – Rathausplatzu, odnosno ispred Gradske vijećnice.

Kroz viševijekovnu istoriju, Christkindlmarkt je postao istinski međunarodni sajam, s preko tri miliona posjetilaca, od čega oko pola miliona njih dolazi iz inostranstva. Od malog lokalnog sajma, prerastao je u skup od približno 150 štandova s izlagačima koji prodaju različite prigodne proizvode te pridonose tome da Beč u to vrijeme postane jedno od najšarmantnijih evropskih mjesta.

Christkindlmarkt kod Gradske vijećnice

Centralni bečki adventski sajam od 2016. godine više se ne održava pod nazivom ‘Adventska čarolija u Beču’, nego ‘Bečki božićni san’. Taj je naziv vrlo sličan ‘Bečkom ledenom snu’, što je ime klizališta koje se inače postavljalo na istoj lokaciji u januaru. Ali, kao i lani, klizanje ove godine kreće već u novembru te će biti integrisano u božićni sajam, što će cijelom prostoru dati posebnu draž.

Kao i inače, na brojnim štandovima Christkindlmarkta imate mogućnost da kupite originalne božićne poklone, poput ručno ukrašenih staklenih kuglica ili šoljica s natpisom ‘Christkindlmarkt’ i godinom održavanja sajma. Iz njih posjetioci najčešće piju kuvano vino, čiji se miris, zajedno s mirisom okićenih jelki, zavodljivo širi po cijeloj okolini. Tu su, naravno, i neizostavni domaći slatkiši.

Bečlije vole reći da je ovo najbolji adventski sajam za djecu, a ona će i ove godine moći uživati u raznolikom programu. Mališani mogu uživati u božićnim radionicama, gdje pod nadzorom stručnjaka imaju priliku izrađivati božićne poklone ili ukusne kolačiće. Zanimljivo je da djeca uz pomoć odraslih svake godine načine više desetina hiljada malih ‘umjetničkih djela’, koja završe kod prijatelja i ostalih voljenih osoba.

Naravno, nije zaboravljena ni tradicija Christkindla, kojeg bi najjednostavnije bilo objasniti kao lik tradicionalnog božićnog darodavca u zemljama njemačkog govornog područja i srednje Evrope. Tako simpatične Bečlijke u ulozi Christkindla obilaze djecu, pričaju im priče i slušaju kakve bi poklone htjeli dobiti.

Posebnom ugođaju sajma pridonose i horovi iz cijeloga svijeta, čiji repertoar varira od klasične muzike, preko tradicionalnih božićnih pjesma do gospela.

Radno vrijeme i korisne informacije

Božićni sajam na Rathausplatzu otvoren je od 15. novembra do 26. decembra 2019. godine. Radno vrijeme je od 10:00 do 21:30 (petkom i subotom do 22:00, na Badnje veče do 19:00), ali pojedini objekti unutar Parka mogu imati nešto drukčija radna vremena. Sajam je na Božić i praznik sv. Stefana otvoren od 11:00 do 21:30.

Svečano otvarenje i paljenje rasvjete na božićnom drvcu održaće se 16. novembra 2019. u 17:30.

Blagoslov adventskog vijenca na rasporedu je 30. novembra 2019. u 15:30.

Adventska muzika moći će da se posluša u prostorijama Gradske vijećnice od 30. novembra do 24. decembra 2019. svakog petka, subote, nedelje i praznika od 15:30 do 19:00 sati, a na Badnje veče od 15:30 do 16:30. Ulaz je besplatan.