“British Petroleum” udvostručila dobit u četvrtom kvartalu

Britanskom gigantu naftne industrije “British Petroleum” su u četvrtom kvartalu poslovni rezultati bili znatno bolji zahvaljujući blagom rastu cijena nafte i daljem smanjenju troškova

Dobit, koja isključuje oscilacijama podložnu vrijednost zaliha, iznosila je u periodu od oktobra do decembra 400 miliona dolara i udvostručena je u odnosu na isti period godinu dana ranije, prenosi BBC.

Godišnja dobit je bila više nego upola manja u odnosu na godinu ranije i iznosila je 2,58 milijardi dolara. Kad se tome doda 799 miliona dolara troškova za otklanjanje štete prouzrokovane katastrofom na naftnoj platformi “Deepwater Horizon”, ukupni troškovi su u prošloj godini dostigli 62,6 milijardi dolara.

U 2015. godini BP je zabilježio najveći gubitak u poslednjih 20-ak godina zbog troškova otklanjanja štete prouzrokovane izlivanjem nafte u Meksičkom zalivu i oštrim padom cijena nafte. Stoga su u BP-u bili prisiljeni da smanje investicije i broj zaposlenih.

U kompaniji predviđaju da će njihova kapitalna potrošnja u ovoj godini biti u gornjem dijelu prognoziranog raspona od 16 do 17 milijardi dolara, što bi značilo da procjenjuju da su se cijene nafte počele stabilizovati.

Iz BP-a su najavili da će u rebalansu poslovnih knjiga do kraja godine ukalkulisati cenu barela nafte od oko 60 dolara. Naftne kompanije su prodavale imovinu i smanjivale troškove da bi prilagodile poslovanje nižim cijenama nafte, koje su prošle godine na londonskom tržištu u prosjeku iznosile 44 dolara za barel i bile su na najnižem nivou u posljednjih 12 godina. (Ekonomski online)