Telegram plaća SEC-u kaznu od 18,5 miliona dolara

Finansije

Nagodbom se završava višemjesečna pravna bitka između kompanije i regulatornih organa. Oktobra 2019. godine SEC je podnio žalbu protiv Telegrama tvrdeći da je kompanija prikupila kapital prodajom 2,9 milijardi Grama za finansiranje svog poslovanja. U maju Telegram je objavio da gasi inicijativu TON.

„Novi i inovativni biznisi su dobrodošli da učestvuju na našim tržištima kapitala, ali to ne mogu učiniti kršeći zahtjeve za registracijom saveznih zakona o hartijama od vrijednosti“, rekla je Kristina Littman, šefica SEC Enforcement Division’s Cyber Unit. „Ova nagodba zahtijeva da Telegram vrati sredstva investitorima, izriče značajnu kaznu i zahtijeva da Telegram obavijesti o budućim digitalnim ponudama.“

Argument regulatornog organa je da Telegram nije slijedio pravila. Da je radio sa regulatornim organom umjesto što je pokrenuo ponudu tokena bez ikakvog nadzora, ishod bi mogao biti drugačiji, prema SEC-u.

„Lijekovi koje smo primjenili pružaju značajno olakšanje investitorima i štite retail investitore od budućih ilegalnih ponuda Telegram-a“, rekla je Lara Shalov Mehraban, saradnica regionalnog direktora regionalne kancelarije u Njujorku.