Povećana prodaja PC-a nakon pet godina pada

Tržište desktop i laptop računara i radnih stanica je nakon pet godina pada, napokon zabilježilo porast od 0.6 odsto

Prema posljednjem izvještaju analitičara uz IDC-a, PC tržište je vidjelo rast u prvoj četvrtini 2017. godine, pokazujući prve takve znake u posljednjih pet godina. Sa totalom od 60.3 miliona prodatih jedinica, godišnji rast u tom periodu je izmjeren na minimalnih 0.6 procenata. Iako je ovo jako mali skok, u kontrastu je sa 1.8 procenata pada koji je IDC predvidio za ovaj kvartal.

Svih pet najvećih prodavaca, poređanih po isporukama, su doživjeli nekakav rast u prvom tromjesečju, gdje je HP zauzeo prvo mjesto sa 13.1 odsto. Lenovo je na drugom mjestu sa 1.7 odsto rasta, dok je Dell na trećoj poziciji imao rast od 6.2 procenta. Apple i Acer su se na četvrtom i petom mjestu našli sa rastom od 4.1 i 2.9 procenata. Dok su prvih pet rasli, posljednja grupa, označena samo sa “ostali,” je imala poveći pad od 11.4 procenta, prenosi Windows Central.

Iako je ovo kratkročno pozitivan znak, IDC ovaj mali rast obrazlaže ciklusom zamjene koji tek počinje.

– Tradicionalno PC tržište je prošlo kroz tešku fazu, sa konkurencijom od strane tableta i smartfona kao i produžen vijek trajanja, guraju PC isporuke na dole, oprilike 30 odsto od vrhunca u 2011. godini, rekao je Džej Čou, istraživački menadžer u IDC-u.

I pored toga, korisnici su generalno, radije odlagali zamjenu PC-ja umjesto odustajanja od istih zbog drugih uređaja. Komercijalno tržište je počelo ciklus zamjene, koji bi trebao da pogura rast tokom prognoziranog perioda. Korisnički zahtjevi će ostati pod pritiskom, iako će rast u segmentima poput PC gejminga kao i rastuće zasićenje sa tabletima i smartfonima takođe pomjerati korisničko tržište ka stabilizaciji. IDC podaci računaju samo ono što se klasifikuje kao “tradicionalni PC”. To uključuje desktop računare, laptopove i radne stanice i ne uključuje tablete.

Gartner je takođe izašao sa svojom procjenom tržišta, i prikazuje potpuno drugačiju sliku. Ukupno, u njihovom godišnjem poređenju je zabilježen pad od 2.4 odsto na 62.2 miliona prodatih jedinica. Po njihovoj analizi, biznis sektor je zabilježio skroman rast koji je poremetilo “opadanje potrošačkih zahtjeva.”

Slično IDC-u i Gartner vidi PC gejming kao rastuće specijalizovano tržište koje se kreće naprijed.