Šest kupaca zainteresovano za nekretnine bivše SFRJ u Njujorku

Za prodaju kuće na njujorškoj Petoj aveniji, jedne od dvije nekretnine koje su za prodaju oglasile bivše države SFRJ, zainteresovano je šest potencijalnih kupaca, objavio je Njujork post

List navodi da se cijena za ovu kuću kreće i do 50 miliona dolara. U kući na Petoj aveniji bila je smještena Misija Srbije u Ujedinjenim nacijama, a prema riječima Tristana Harpera iz agencije “Daglas Eliman”, kuća je netaknuta i onaj ko je kupi, posjedovaće “komad istorije Njujorka”. On, međutim, nije želio da otkrije identitet zainteresovanih kupaca, ali je naveo da su svi ekstremno dobro situirani pojedinci različitog porijekla.

Ova zgrada se nalazi na najprestižnijem mjestu na Petoj aveniji, u dijelu između 66. i 67. ulice, sa pogledom na Central park. Sagrađena je na četiri sprata i ima dva krovna sprata,18 soba, šest kupatila i vinski podrum. Bila je prva zgrada sa dva električna lifta, koji su još u funkciji. Zgrada u kojoj je sačuvan originalni enterijer, pod zaštitom je države i grada Njujorka od 1969. godine. U cijenu ulazi cjelokupna unutrašnjost kuće – namještaj, slike, zlatni svjetlarnik i niz drugih pozlaćenih detalja.

U ovom objektu odsjedao je Josip Broz Tito, za vrijeme boravka u Njujorku, a kupila ga je Federativna Narodna Republika Jugoslavija 24. januara 1947. godine. Sagrađena je 1904. godine, po arhitektonskom planu firme “Voren i Vetmur”, koja je projektovala plan i nadgledala radove Njujorške centralne željezničke stanice.

Prvi vlasnik zgrade je bio guverner Long Ajlenda – Robert Bikman Livingston, po kome zgrada i nosi naziv “Bikmanova kuća”.

Vlasnik je bila i Emili Vanderbilt Vajt, supruga Henrija Vajta, nekadašnjeg ambasadora SAD-a u Francuskoj i Italiji, i jedna od kćerki Vilijama K. Vanderbilta poznatog industrijalca, čuvenog po finansiranju gradnje Njujorške centralne željezničke stanice.

Pored ovog objekta, na prodaju je oglašen još jedan dupleks na Park aveniji – penthaus koju su vlasti bivše Jugoslavije kupile 1975. godine. U pitanju je šestosobni dupleks apartman, sa četiri kupatila, kojeg su svojevremeno koristili jugoslovenski ambasadori u UN-u, čija je cijena oko 20 miliona dolara.

List piše da su se prošle nedjelje bivše države SFRJ konačno dogovorile da prodaju nekretnine na Petoj aveniji, ali da će budućem potencijalnom kupcu biti neophodni na ugovoru o kupovini potpisi predstavnika svih tih država.

Njujork post navodi da bivše države SFRJ pored nekretnina u Njujorku, prodaju i nekretnine u Japanu, Njemačkoj i Švajcarskoj.