Agrokor ujedinio region: Ne preko leđa filijala

Ministri Srbije, BiH, Slovenije i Crne Gore su se saglasili da će preduzimati mjere da se spriječi da stabilizacija Agrokora bude na štetu kćerki-firmi

Dogovoreno je formiranje ministarskog tima koji će svakodnevno razmjenjivati informacije o stanju firmi Agrokora u tim zemljama, a biće zatražen i razgovor sa predstavnicima Vlade Hrvatske koja je uvela prinudnu upravu u Agrokor.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je poslije sastanka novinarima rekao da će i Slovenija uskoro usvojiti poseban zakon, „leks Merkator“ kako bi tu kompaniju zaštitila od eventualnog prelivanja novca na račun Agrokora, a da druge zemlje u kojima posluju firme tog koncerna za sada nisu predvidjele donošenje takvog zakona.

U svakoj zemlji je različita situacija vezano za firme Agrokora. U BiH je 10 takvih kompanija koje zapošljavaju 6.000 ljudi, u Srbiji je duplo više radnika, a u Crnoj Gori 1.500.

Mirko Šarović je istakao da su očekivanja učesnika sastanka u Beogradu da sve firme Agrokora budu ravnopravno tretirane prilikom finansijske stabilizacije hrvatskog koncerna, odnosno da to ne bude „preko leđa“ kćerki-firmi u regionu.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je rekao da je Srbija u nešto boljem položaju nego druge zemlje u kojima Agrokor ima kompanije, jer je Merkator S, koji zapošljava oko 9.000 radnika, u većinskom vlasništvu slovenačkog Merkatora. Zbog stanja u Agrokoru imamo slične probleme i zato tražimo zajedničko rješenje, rekao je Ljajić i dodao da dogovor o zajedničkom rješenju nije uperen ni protiv koga već je doprinos stabilizaciji Agrokora. Po riječima Ljajića, postoje zakoni koji omogućuju da se i bez „leks Agrokora“ zaštite kompanije Agrokora izvan Hrvatske.

U sastavu Agrokora, čije je sjedište u Zagrebu, posluje više od 60 firmi u regionu koje zapošljavaju oko 60.000 ljudi.