Najpopularnije aplikacije ove godine

Novo istraživanje analitičke kompanije Sensor Tower otkriva da su WhatsApp, Facebook, Messenger, Instagram i Snapchat aplikacije sa najviše downloada u prvoj četvrtini 2017. godine

App Store i Google Play nemaju potpuno iste statistike, ali jedna stvar je zajednička na obje platfrome: Facebook posjeduje četiri od top pet mjesta na listi. Na App Store Messenger je na vrhu liste, a na Play Store prvi je Facebook. Iako Facebook dominira tržištem kada su u pitanju preuzimanja, aplikacije za emitovanje video i audio sadržaja su glavne kada je u pitanju zarada.

Aplikacija sa najvećom zaradom u prvoj četvrtini 2017. godine je Netflix dok su Line, Tinder, Pandora i Spotify upotpunili ostatak top pet liste, prenosi TNW. Zarada Netflixa je narasla sa 34.6 miliona dolara prošle godine na 133 miliona ove, na globalnom nivou.

Preuzimanje aplikacija globalno je ostvarilo ukupan promet od 13.5 milijardi dolara što je rast od 14 odsto na godišnjem nivou. Na App Storeu vrijednost preuzimanja je 4,7 milijardi dolara, dok je Google Play bio zaslužan za preostalih 8.8 milijardi.

Industrija aplikacija je zabilježila godišnji rast od 63 odsto – zarada ukupno iznosti 2.19 milijardi ove godine, dok je prošle godine u istom periodu zarada bila 1.34 milijardi. Najviše, 1.7 milijardi zarade napravljeno na App Storeu, dok je Google Play zaslužan za 504 miliona dolara.