Norveška gradi farmu servera – Vruća postrojenja hladiće glečeri Arktika

Tehnologija

Objekat je pozicioniran na norveškom fjordu Balangen, u okviru Arktičkog kruga, oblasti koju karakterišu duge i hladne zime, niska vlažnost vazduha i bogati izvori hidroenergije

Zbog dobrog geografskog položaja i povoljnih klimatskih uslova, budući data centar planira da maksimalno iskoristi sve prirodne resurse kako bi ohladila svoje vruće servere.

Kako piše BBC, centar će u početku crpiti 70 megavata, a nakon proširenja, serveri će vući više od 1.000 megavata. Kako kaže Mark Robinson, zamjenik direktora Kolosa, „centar će se 100 odsto osloniti na obnovljivu energiju, što je najstabilnija moguća električna mreža“.

Budući centar biće u mogućnosti da uspješno servisira ubrzano rastuće tržište velikih podataka, ali će se njegov kapacitet tokom predstojeće decenije povećati za čak 1.400 procenata jer potreba za velikom računarskom snagom sve više raste.

Objekat od 600.000 kvadratnih metara inspirisan je okolnim planinama, aluvijalnim ravnima i lednicima, koji zajedno kroje pejzaž ove fascinantne lokacije. Zato će objekti oko centralne kičme biti organizovani tako da izgledaju kao glečeri koji cijepaju zemljište oko sebe.

Svi segmenti međusobno su povezani centralnom kičmom, a ulazna zona, koja se nalazi na vodi, izvedena je u bakru, aludirajući na istoriju lokacije na kojoj je minirano zemljište radi dobijanja ove plemenite rude.

Iako projekat ima podršku lokalne vlasti i norveških investitora, čeka se i na moguće investicije iz SAD. Kako god da se bude razvijala finansijska situacija, planirano je da data centar bude otvoren krajem 2018. godine.