Slabi potražnja na tržištu smartfona, Apple se uzda u poboljšane modele

Analitičar Ming-Chi Kuo smatra da će biti velika potražnja za serijom iPhone uređaja koje Apple planira lansirati u drugoj polovini 2017. godine

On vjeruje da Apple može isporučiti između 90 i 110 miliona iPhone-a u drugoj polovini naredne godine Možda čak i nadmaši cifru od 113 miliona prodatih u drugoj polovini 2014. zahvaljujići pojavi iPhone-a 6.

Apple-ovi dobaljvači – koji prodaju kompaniji komponente kao što su ekrani, sočiva i čipovi – kažu da računaju na preko 120 miliona uređaja, a u mogućnosti su da podignu proizvodnju i isporuče 150 miliona uređaja ako potražnja bude jaka.

Očekuje se da Apple predstavi tri redizajnirana uređaja u jesen 2017: dva apdejta postojećih iPhone 7 i iPhone 7 Plus sa wireless punjenejm, i potpuno novi model sa ekranom nove vrste koji obećava manju potrošnju i bolji kvalitet slike.

Međutim, ekonomske analize govore da će potražnja za mobilnim telefonima opasti. Kupci na velikim tržištima neće biti previše motivisani zbog nedostatka novih karakteristika i opcija u novim modelima telefona, što će ih navesti na odluku da ne kupuju nove već da se drže uređaja koje imaju.

Istovremeno proizvođači smanjuju cijene i za skupe modele na štetu svog profita. Projekcija za ovu godinu je ukupna prodaja 1,45 milijardi smartfona što je rast od samo 0,6 odsto dok je u periodu 2014. – 2015. rast na tržištu iznosio 10,4 odsto.