Novi HTC U stiže 16. maja

Kompanija HTC je sloganom „Squeze for the brilliant U“ najavila da će predstaviti novi uređaj

Nakon što je većina proizvođača svoje adute u najvišoj klasi za prvu polovinu godine već predstavila, sve su oči sada uprte u HTC. O novom tajvanskom flagshipu neke informacije su već procurile, a juče je HTC i službeno objavio da će se službena najava dogoditi 16. maja, a na prigodnoj ilustraciji se može vidjeti naglasak na „squeeze“, što u pjesničkom prevodu može značiti stiskanje.

Ovo sada upućuje na glasine koje su se bile pojavile početkom godine, kada se pročulo da HTC razvija novi vid upravljanja smartfonom. Prema videu kojeg je objavio Evan Blass, možemo očekivati tzv. Sense Edge sistem, koji koristi senzore za pritisak ugrađene u bokove uređaja.

HTC smatra da i pored svih načina upravljanja postoji dovoljno prostora za još jednog. Vidjeli smo da je Appleov 3D Touch sistem prilično dobro prihvaćen, ali u Android svijetu nije zaživio zbog nedostatka podrške na novou operativnog sistema. Kako će HTC implementirati Sense Edge i hoćemo li se priviknuti na telefone stiskavce, teško je reći dok cijela stvar ne bude službena, odnosno dok nam ne dođe u ruke.

Treba primijetiti i stisnuto slovo U, koje na neki način potvrđuje ime uređaja HTC U. Prema do sada dostupnim informacijama, HTC U će biti pokretan Snapdragonom 835, imaće 5,5-inčni QHD ekran te 12 MP zadnju kameru i 16 MP prednju kameru.